Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Ceremonie voor Jackson opvallend ingetogen'

De afscheidsceremonie voor Michael Jackson was opvallend ingetogen en leek meer op een uitvaart met een diep christelijk karakter dan op een herdenkingsdienst.

Dit zegt religiewetenschapper Thomas Quartier, docent rituele studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dinsdag na het zien van de live-uitzending vanuit Los Angeles.

”Ten eerste was het een verrassing dat de kist er toch was, iets wat tot kort voor de ceremonie niet duidelijk was. Door de aanwezigheid van het lichaam werd het meer een uitvaart en minder een memorial concert”, analyseert Quartier. ”De ceremonie was verrassend ingetogen. Dat geldt zeker ook voor de reacties in het publiek, dat vaak muisstil was.”

Quartier herkende in de bijeenkomst ”een hele diepe religieuze ondertoon”. ”Het levensverhaal van Jackson kwam uitgebreid aan de orde. De schaduwzijden ervan kwamen alleen ter sprake om zijn heiligverklaring te ondersteunen.” Verder viel hem de Amerikaanse aanpak erg op. ”De bijeenkomst kreeg plotseling een politieke wending toen Jackson officieel tot legende en icoon werd verklaard. We wisten al dat religie en politiek in Amerika samengingen, kennelijk geldt dat ook voor popcultuur en politiek.”

Amerikaans waren volgens Quartier ook de tranen die de familieleden en plein publique toonden en het ontroerende afscheid van dochter Paris.

Ceremonie

Met muziek, emotionele toespraken en tot slot samenzang - Heal the world - werd Jackson herdacht in het sportcomplex Staples Center in Los Angeles. De glimmende gouden kist van de op 25 juni overleden popster stond pontificaal voor het podium, bedekt met tientallen rode rozen. Zo stond het popicoon nog eenmaal in de schijnwerpers.

De kist werd door de broers van Jackson de zaal in- en uitgedragen. De mannen waren gekleed in zwarte pakken met gele dassen, donkere zonnebrillen en elk een glitterhandschoen. Broer Jermaine zong tijdens de bijeenkomst en broer Marlon nam emotioneel afscheid. "Ze maakten hem belachelijk. Ik hoop dat ze je nu met rust laten.''

Dochter Paris sloot de ceremonie af. "Sinds mijn geboorte is mijn papa altijd de beste vader geweest, die je je voor kunt stellen. Ik wilde zeggen dat ik zoveel van hem hou'', aldus het meisje

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.