Home

Achtergrond 190 x bekeken

CVI werkt aan stamboom van types Q-koortsbacterie

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) wil aan de hand van de DNA-kaart van verschillende bekende typen van de Q-koortsbacterie de stamboom opmaken.

Uit het onderzoek moet meer duidelijk worden over de herkomst van de bacterie. Q-koorts leidt sinds 2005 in de Nederlandse geitenstapel tot problemen en veroorzaakt sinds 2007 ook veel gezondheidsproblemen bij mensen.

Nu lijkt het erop dat de bacterie verwant is aan bekende typen in Duitsland en Slowakije, zegt Hendrik Jan Roest van het CVI. Maar of dat ook werkelijk zo is zal bij het stamboomonderzoek moeten blijken. Waarschijnlijk heeft de bacterie zich eerst in de geitenhouderij vermeerderd om vervolgens toe te slaan onder mensen.

Het genetisch onderzoek zal waarschijnlijk ook meer informatie kunnen prijsgeven over de vraag of de bacterie die nu in Nederland heerst, ook zou kunnen toeslaan onder koeien en schapen. Tot nu toe lijkt deze bacterie zich niet bij die dieren te vestigen. Er zijn wel andere Q-koortsbacteriën bekend onder het vee in Nederland, maar die leiden niet tot noemenswaardige problemen voor de volksgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.