Home

Achtergrond 262 x bekeken 3 reacties

Buurlanden vrezen gevolg Belgisch akkoord

De kans is groot dat buitenlandse producten in het Belgische winkelschap, met name kaas, de prijs moeten betalen voor het zuivelakkoord.

Diverse spelers op de Europese zuivelmarkt hebben hun zorgen geuit bij de Europese zuivelorganisaties. Of deze zorgen leiden tot een klacht bij Europees mededingingscommissaris Neelie Kroes, is nog onbekend.

Renaat Debergh, secretaris-generaal van de Belgische zuivelorganisatie BCZ, kan zich voorstellen dat de exporteurs van Nederlandse, Franse en Duitse kazen naar België zich ongerust maken. De bijdrage van 14 cent per liter consumptiemelk die de Belgische supermarkten stoppen in een nationaal melkfonds, gaat waarschijnlijk niet ten koste van de eigen winstmarge.

De zuivelorganisaties in de Belgische buurlanden vrezen dat de supermarkten de bijdrage proberen terug te verdienen door minder te betalen voor met name kazen. Debergh zou niet verbaasd zijn als het zo ging.

Niet concurrentieverstorend

Hij verdedigt echter het akkoord dat de Belgische boerenbonden onder toezicht van de overheid donderdag hebben gesloten met de supermarkten. De BCZ heeft het akkoord zelfs mee ondertekend.

Volgens Debergh is het melkprijsakkoord niet direct concurrentieverstorend. Er wordt geen ongeoorloofde staatssteun gegeven aan boeren.

"Het akkoord is een zaak tussen private partijen, waar geen overheid financieel bij betrokken is," aldus Debergh. Om uit te sluiten dat er strijdigheden met het mededingingsrecht in zitten, hebben de Belgische concurrentie-organen zelfs meegekeken bij de opstelling van het akkoord. En als er op nationaal niveau geen bezwaar is, dan is er op Europees niveau ook geen bezwaar tegen de gemaakte afspraken, hoopt Debergh.

Het is onwaarschijnlijk dat zuivelbedrijven en -organisaties in andere Europese landen het ook zo zien. Gistereng waren de directoraten-generaal Agri en Mededinging van de Europese Commissie al volop in discussie over de kwestie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Al zijn de supermarkten niet te vertrouwen, het is in ieder geval een stap in de goede richting. Het verdiend navolging voor alle land- en tuinbouwprodukten. Bij alles een paar cent per kg erbij, dan kan gelijk de bedrijfstoeslag overboord. Niet de belastingbetaler maar de consument laten betalen voor voldoende eerlijk VOEDSEL.

 • no-profile-image

  Gaatze

  De consument is belastingbetaler; 6 procent op levensmiddelen en 19% btw op de rest

 • no-profile-image

  dirk

  Hozo vrezen In nederland kunnen ze makkellijk voor de wereldmarktprijs Dus ik denk dat het omgekeerd is

Of registreer je om te kunnen reageren.