Home

Achtergrond 157 x bekeken

Burgemeester: rust terug in Urumqi

De situatie in de westelijke Chinese stad Urumqi is onder controle. Dat heeft burgemeester Jerla Isamudin gezegd tegen journalisten.

De afgelopen dagen werd in de stad in de provincie Xinjiang gevochten tussen Han-Chinezen en Oeigoeren. Door de etnische rellen kwamen zeker 150 mensen om het leven. Ruim achthonderd mensen raakten gewond. De politie arresteerde meer dan duizend mensen. De onlusten braken zondag uit en hielden enige dagen aan.

Ook woensdag waren nog duizend mensen op straat in Urumqi. Peking besloot tot scherpe maatregelen. Honderden agenten patrouilleren in de straten, helikopters houden vanuit de lucht de situatie in de gaten. Het telefoon- en internetverkeer ligt stil en er zijn verkeersbeperkingen opgelegd.

De Chinese president Hu Jintao besloot niet in Italië te blijven voor de top van de G8, maar terug te keren naar China om het geweld aan te pakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.