Home

Achtergrond 178 x bekeken 1 reactie

Brabant: meer geld en juridische houdbaarheid bij Natura 2000

De provincie Brabant wil meer geld van de overheid voor de realisatie van Natura 2000-gebieden.

Het bedrag ligt tussen de 150 en 200 miljoen euro. Daarnaast moet de juridische houdbaarheid beter getoetst worden. Die boodschap gaven Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant aan minister Verburg van LNV bij het indienen van negen beheerplannen.

Volgens gedeputeerde Onno Hoes is er te weinig geld beschikbaar. "We hebben geld van het Rijk nodig voor bijvoorbeeld verplaatsing van veehouderijen en recreatieve voorzieningen en vermindering van grondwateronttrekkingen. Het gaat naar schatting om enkele tientallen miljoenen euro ‘s, nog los van het oplossen van de ammoniakproblematiek in Brabant. Daarmee kan het bedrag oplopen tot ongeveer 150 tot 200 miljoen euro." Ook is er geld nodig voor eventuele schadecompensaties.

Behalve het geldprobleem lopen Brabant en andere provincies tegen problemen met de juridische houdbaarheid van de plannen op en moet er gezocht worden naar een oplossing voor de stikstofproblematiek. Op dit moment ontbreken toetsingskaders voor de stikstofproblematiek voor veehouderijen, verkeer en industrie. Daarom kunnen bijna geen vergunningen worden afgegeven.

Ook zijn er juridische afbreukrisico’s bij de vergunningverlening, omdat de Natuurbeschermingswet onvoldoende duidelijkheid geeft over de beoordeling van negatieve effecten op natuurgebieden.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Natura 2000 ,daar is in Nederland geld genoeg voor

Of registreer je om te kunnen reageren.