Home

Achtergrond 184 x bekeken

Blair moet getuigen in Brits Irak-onderzoek

De voormalige Britse premier Tony Blair moet getuigen voor een onafhankelijke commissie die de Britse betrokkenheid in de Irak-oorlog gaat onderzoeken.

Dat bevestigde de voorzitter van de commissie, John Chilcot, vandaag in Londen bij het begin van het onderzoek. Getuigen zullen zo veel mogelijk in het openbaar worden gehoord. Soms is dat niet mogelijk in verband met de nationale veiligheid, aldus Chilcot.

Onder de sociaaldemocraat Blair deden Britse strijdkrachten in 2003 mee aan de invasie in Irak, onder meer omdat het regime van Saddam Hussein over massavernietigingswapens zou beschikken. Dat bleek echter niet het geval.

In de Britse bevolking groeide het verzet tegen de Britse aanwezigheid in Irak. Blair trad in 2007 af. Zijn opvolger Gordon Brown gaf opdracht tot het onderzoek.

Volgens commissievoorzitter Chilcot zal het onderzoek zeker tot volgend jaar duren. De resultaten, die mogelijk negatief uitvallen voor de regering, zullen dan ook pas na de parlementsverkiezingen bekend worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.