Home

Achtergrond 159 x bekeken

Bibaboerderij bereikt ook Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft gisteren aandacht besteed aan de twijfelachtige financiering van het TROS-kinderprogramma Bibaboerderij.

Woensdag staat de kwestie op de rol van de Tweede Kamer maar ook sommige senatoren wilden debatteren met minister Ronald Plasterk (Media) over de kwestie.

De PvdA-bewindsman kondigde gisteravond aan de kwestie verder te laten uitzoeken door het Commissariaat voor de Media (CvdM). "Maar het kan niet zo zijn dat zo'n programma wordt gesponsord door een supermarktketen. Dat misverstand moet echt uit de wereld. Dit kan zo niet doorgaan'', aldus Plasterk.

Plasterk stuurde maandag al een brief aan Eerste en Tweede Kamer waarin hij schreef dat de TROS met het kinderprogramma waarschijnlijk sponsorregels heeft overtreden. Hij stelde zware sancties in het vooruitzicht als de TROS zijn werkwijze niet verbetert. De minister schermde in dat schrijven zelfs met de mogelijkheid om de TROS geen nieuwe uitzendlicentie te verlenen.

De senatoren wilden weten hoe de financiering van het programma precies in elkaar steekt en welke sanctiemogelijkheden Plasterk nog meer heeft. In afwachting van de nadere inspectie van het CvdM ging hij daar dinsdag niet in detail op in. De SP heeft al aangekondigd woensdag in de Tweede Kamer met een motie te komen waarin wordt gevraagd om vast te leggen welk bedrag omroepen zelf minimaal moeten inleggen bij de financiering van een programma.

Bibaboerderij kwam tot stand door een deal tussen supermarktketen C1000 en de producent van het programma. Volgens de bewindsman heeft C1000 ten onrechte bijgedragen aan de financiering van het programma. Hij schrijft dat het erop lijkt dat de TROS opzettelijk regels heeft overtreden en zelfs heeft vastgelegd dat eventuele boetes worden betaald door de supermarktketen, die verschillende Bibaboerderij-producten in de schappen heeft liggen.

De senatoren, die bijeen waren gekomen om te spreken over de mediabegroting, waren gisteren zeer kritisch op het huidige functioneren van het publieke omroepbestel. Zij vinden dat de financiering vaak niet transparant is, dat er hoge salarissen aan presentatoren worden betaald en dat de legitimatie via ledentallen slecht is geregeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.