Home

Achtergrond 346 x bekeken

Beurskoers omhoog, trekkerfabrikanten winnen terrein

De beurzen hebben de afgelopen week hun opmars voortgezet.

Op weekbasis wonnen de Dax in Frank­furt, CAC in Parijs en de Dow Jones in New York allen circa 2 procent winst. In vergelijk met een maand geleden is de winst van de voor Eu­ropa cruciale Duitse beurs zelfs bijna 8 procent.

Zeventien van de 25 bedrijven op de Agd-index noteren dan in verge­lijk met vorige week hoger. De enige grote verliezer is het Zwitserse agro­chemieconcern Syngenta. De produ­cent van gewasbeschermingsmidde­len en zaaigoed zag de winst en omzet met 9 procent dalen.

Daarmee presteerde Syngenta minder dan concurrent Monsanto, maar beter dan Bayers CropScience-divisie. Die verloor minder omzet maar zag de winst 17 procent dalen. Omdat de overige delen van het che­mieconcern wel beter presteerden dan verwacht bleef de beurskoers op de been.

De grootste winnaars zijn Case New Holland (CNH) en Agco. Beide worden gered door verbeterde voor­uitzichten voor de bouwwereld. Laatstgenoemde zag de omzet het tweede kwartaal dalen met 25 pro­cent tot 1,3 miljard euro (1,8 miljard dollar) bij een meer dan gehalveerde winst. Gek genoeg was dit beter dan analisten verwachtten.

De producent van verschillende trekkermerken waaronder Massey Ferguson verkoopt fors minder in Zuid-Amerika waar boeren moeilijk aan oogstkrediet kunnen komen. CNH had de markt eerder “opge­warmd” met nog slechtere cijfers. Het Fiat-onderdeel staat in de ver­koop waardoor het volume CNH-aan­delen waarin wordt gehandeld flink is toegenomen.

De oogstverwachting voor mais valt door koude in het groeiseizoen in de VS tegen, waardoor onzeker­heid de beurswaarde van graanver­werkende ondernemingen als Kel­logg, ADM en Bunge plaagt. Mais geldt in de VS als het grootste graan­gewas in termen van omzet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.