Home

Achtergrond 207 x bekeken

Barroso weet voorlopig niet waar hij aan toe is

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie krijgt voorlopig geen duidelijkheid over zijn toekomst.

Het Europees Parlement stemt deze maand nog niet over zijn herbenoeming. Premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden heeft dat gisteren gezegd in Stockholm na afloop van een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy.

De leiders van de 27 EU-landen besloten twee weken terug tijdens een top in Brussel dat Barroso een nieuw mandaat moet krijgen. Ze hadden gehoopt dat het Europees Parlement, dat de herbenoeming moet goedkeuren, al op 15 juli zou stemmen over een tweede termijn voor de Portugees. Maar de socialisten, de groenen en de liberalen willen de stemming uitstellen, maakten ze eerder deze week duidelijk.

De EU-leiders leggen zich daarbij neer. "De onafhankelijkheid van het Europees Parlement moet worden gerespecteerd'', zei Reinfeldt. Sarkozy voegde eraan toe te hopen dat het besluit nu in september valt. In augustus vergadert het Europees Parlement niet. "15 juli of 15 september, dat is niet zo belangrijk'', aldus Sarkozy. "Wat belangrijk is, is dat er geen oppositie is tussen de EU-leiders en het parlement.'' Barroso geniet weliswaar het vertrouwen van de EU-leiders, maar in het Europarlement kan hij tot dusver alleen zeker zijn van steun van zijn politieke geestverwanten in de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), waartoe ook het CDA behoort. De socialisten (met de PvdA), de liberalen (met VVD en D66) en de groenen (met GroenLinks) vinden dat hij de afgelopen vijf jaar zijn oren te veel heeft laten hangen naar de lidstaten.

Barroso laat desgevraagd via zijn woordvoerder weten dat het uitstel voor hem "geen drama'' is. "Barroso is niet getrouwd met de datum van 15 juli. Hij heeft veel respect voor het Europarlement en wil er graag mee in dialooog.''

Volgens de woordvoeder is Barroso er nog steeds van overtuigd dat zijn termijn als commissievoorzitter verlengd wordt. "Alle EU-leiders staan achter hem.'' De meeste EU-leiders, onder wie Sarkozy en Reinfeldt, maken deel uit van de EVP-familie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.