Home

Achtergrond 269 x bekeken

Aziatische drankengigant wordt groter dan Coca Cola

Kirin en Suntory zijn in gesprek over een mogelijke fusie.

De Japanse fusieonderneming zou in omzet een grotere drankenproducent zijn dan Coca Cola en een aanval kunnen plaatsen tegen de grootste bierbrouwer ter wereld, AB Inbev.

Kirin vecht al decennia met Asahi om het marktleiderschap in Japan. Dit zet voortdurend druk op de marges. De biermarkt is bovendien krimpende en de groei in het segment softdrinks kan dit niet opvangen. Kirin heeft daarom een ambitieus acquisitieschema aangekondigd.

Kirin en Suntory realiseerden samen vorig jaar een omzet van 3800 miljard yen oftewel 30 miljard euro. Dat is meer dan de omzet die Coca Cola vorig jaar rapporteerde. Ongeveer een derde van de omzet wordt gerealiseerd door de verkoop van bieren. Door de fusie krijgt de nieuwe onderneming een marktaandeel van bijna 50 procent in Japan.

Kirin heeft eerder dit jaar voor circa 3 miljard euro aan acquisities gepleegd. Zo nam de onderneming uit Tokio de Australische bierbrouwer Lion Nathan volledig over. Suntory, in de VS bekend vanwege haar whisky, nam vorig jaar de Frucor divisie voor energiedranken over van Groupe Danone.

Of registreer je om te kunnen reageren.