Home

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

Avebe vraagt offer van personeel

Avebe wil kosten besparen door de werknemers langer te laten werken tegen hetzelfde loon.

Hierdoor kan het aardappelzetmeelconcern besparen op de kosten voor inhuurkrachten. Er werken ongeveer 950 mensen bij Avebe. "We vragen het personeel zestien maanden lang gemiddeld 2,4 uur per week meer te gaan werken tegen hetzelfde loon", aldus een woordvoerder van Avebe. "Dan hoeven we minder gebruik te maken van inhuurkrachten. Dit levert een kostenbesparing op, mét behoud van werkgelegenheid en loon voor de werknemers."

Volgens het bedrijf is het de beste oplossing. "Als dit niet doorgaat zullen we uitkomen bij minder leuke oplossingen als gedwongen ontslagen." Avebe is in gesprek met de bonden en de ondernemingsraad over de plannen en gaat samen met deze partijen langs de vestigingen gaan om ze te bespreken met het personeel.

Avebe heeft ook andere maatregelen genomen om de economische crisis het hoofd te bieden, stelt de woordvoerder. "We gaan door met kostenbesparingen. We hebben de investeringen op een lager pitje gezet. En er is het lopende boekjaar minder aardappelgeld uitbetaald aan onze leden dan de jaren daarvoor. Voor het komende jaar zal dat waarschijnlijk niet veel anders zijn."

De woordvoerder verwacht dat Avebe nog wel winst heeft gemaakt dit boekjaar, dat loopt tot 1 augustus. "Het wordt een beperkt positief resultaat." Avebe realiseerde vorig boekjaar 2007/2008 een recordwinst van 33,3 miljoen euro. Door de gestegen graanprijzen ontving Avebe in dat boekjaar meer voor het aardappelzetmeel. Avebe betaalde toen een markttoeslag van 10 euro per ton zetmeelaardappelen boven de Europese minimumprijs.

Dit boekjaar heeft Avebe veel last van de economische recessie. Zetmeel wordt onder andere gebruikt voor de productie van bouwmaterialen en verpakkingen. Deze vraag is sterk gedaald. Ook de voedingsmiddelenindustrie heeft minder zetmeelproducten nodig. Doordat de graanprijzen zijn gedaald, en daarmee het graanzetmeel, is aardappelzetmeel ook goedkoper geworden.

Eén reactie

 • no-profile-image

  arie de boer

  Ik heb niets met AVEBE en ben geen econoom maar ik dacht ik wel een gezond stel hersens
  Er moet bij AVEBE 2280 uur in een week meer gewerkt worden om de boel te laten draaien. als de vaste wernemers dat doen hoeven geen losse mensen worden aangenomen en dat is knap bedacht. gaan deze mensen niet accoord volgen ontslagen dus geen 2280 uur extra en dan nog mensen eruit
  vraag wie verwerkt dan die aarappelen? of hoeven die ook niet te komen?
  kortom een dom plan!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.