Home

Achtergrond 489 x bekeken

Areaal industriegroenten krimpt 15 procent

Het areaal industriegroenten is dit jaar 15 procent gekrompen. De industrie heeft een deel van het areaal naar het buitenland verplaatst.

Bovendien zijn van sommige groenten nog grote voorraden, waardoor minder areaal nodig is. Het Productschap Tuinbouw heeft de voorlopige resultaten gepubliceerd van de jaarlijkse enquête onder bedrijven die groenten laten telen op contract voor industriële verwerking. Het areaal peulvruchten krimpt dit jaar 20 procent ten opzichte van vorig jaar naar 11.413 hectare. Terwijl in de periode van 2004 tot en met 2008 het contractareaal peulvruchten met 16 procent is gegroeid.

Sperziebonen en doperwten blijven de grootste industriegroenten. Maar beide gewassen hebben zo’n 20 procent areaal moeten inleveren.
Het gecontracteerde areaal wortel- en knolgewassen krimpt dit jaar 3 procent naar 4.946 hectare. Dat is nog wel zo’n 400 hectare méér dan in 2007, meldt het Productschap Tuinbouw. "Binnen de productgroep fijne peen zet de verschuiving van Parijse broei naar Nantes/Amsterdamse Bak ook in 2008 en 2009 onverminderd door."

Het productschap noemt de groei van het areaal schorseneren naar 1.302 hectare opvallend. "In 2004 daalde het areaal met 22 procent naar 841 hectare. Sindsdien is het met 55 procent gegroeid." Bij de blad- en stengelgewassen groeit alleen het contractareaal prei. Het areaal voorjaar/zomerspinazie daalt ruim 4 procent. De contracttelers verbouwen dit jaar bijna 15 procent minder herfstspinazie. Het contractareaal voor kool krimpt 10 procent naar 633 hectare. Er wordt ook veel minder suikermais verbouwd. In 2007 besloeg suikermais 359 hectare. Daar is dit jaar nog 148 van over.

Het productschap signaleert dat de rol van de commissionairs afneemt in de contractteelt van industriegroenten. Van het totale areaal van 18.775 hectare is dit jaar 51 procent vastgelegd door commissionairs. "Vorig jaar was dat 56 procent", meldt het PT. "In de periode van 2004 tot en met 2007 schommelde het aandeel van de commissionairs tussen 52 en 55 procent.

De rol van de commissionairs is het grootst bij de wortel- en knolgewassen (66%) en de peulvruchten (50%). De fabrikanten hebben het grootste deel van het areaal gecontracteerd bij koolgewassen (86%), blad- en stengelgewassen (69%) en suikermaïs (100%). Spruitkool wordt volledig door commissionairs gecontracteerd. Producten als rode kool, witte kool, groene kool en bloemkool worden volledig door de fabrikanten gecontracteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.