Home

Achtergrond 309 x bekeken

'Areaal graszaad krimpt 25 tot 30 procent'

Het areaal graszaad krimpt volgend jaar 25 tot 30 procent. De oorzaak is een tegenvallende afzet van graszaad.

Productiemanager Wim Geluk van graszaadbedrijf Innoseeds in Vlijmen schrijft de krimp toe aan de gedaalde afzet. "Door de recessie zijn onze afnemers voorzichtiger. Bovendien exporteert de VS door de lage dollarkoers veel graszaad naar Europa. Dat geeft een grote prijsdruk."

De telers merken daar dit jaar nog niets van, zegt Geluk. "Zij oogsten meer graszaad dan gemiddeld en hebben vorig jaar goede garantieprijzen afgesloten. Maar de afzet van graszaad valt niet mee. Ik verwacht dat het areaal volgend jaar 25 tot 30 procent daalt om evenwicht te brengen in de markt."

Ook Joop Bouwkamp, hoofd Productie van graszaadbedrijf Barenbrug, verwacht volgend jaar een krimp van het areaal. "De internationale voorraden zijn te groot. Veel graszaadproducerende bedrijven zullen terughoudend zijn in het uitgeven van areaal."

Directielid Bert-Jan van Dinter van graszaadbedrijf Vandijke Semo verwacht het areaal volgend jaar gelijk te houden. "Wij hebben afnemers die een vast areaal nodig hebben van bepaalde soorten. Maar de prijs van graszaad is gedaald. Naast de economische crisis en de import uit de VS speelt ook de slechte situatie in de veehouderij een rol. De melk- en vleesprijzen zijn laag. Bovendien hebben veehouders dit jaar veel gras geoogst. Ze zullen minder grasland vernieuwen."

Volgens het CBS is vorig jaar 15.661 hectare graszaad verbouwd in Nederland.

Lees ook: Goede opbrengsten graszaad

Of registreer je om te kunnen reageren.