Home

Achtergrond 308 x bekeken

Agrifac neemt dealerbedrijven Rusland over van Kuiken

Agrifac Machinery neemt vijf van de 13 Russische dealerbedrijven van Matrix Agritech Technical Services over.

Matrix is een dochter van Kuiken. Vestigingen die alleen John Deere verkopen blijven in Kuikens handen.

Agrifac, een grote producent van landbouwmachines, ging in oktober 2008 failliet, om in november een doorstart te maken nadat Peter Millenaar en Ton Verhoeven de firma overnamen. Verhoeven was eerder directeur van Matrix, tot hij de firma in juli 2006 doorverkocht aan Kuiken.

Volgens Verhoeven is Rusland een sleutelmarkt voor de toekomst. Doel is nummer één te worden in de afzet van spuitmachines en zelfrijdende aardappel- en bietenrooiers. Agrifac richt zich onder Verhoeven meer op het buitenland. Ook in Duitsland, Frankrijk, Polen en het VK koestert het bedrijf ambities.

“Wij zijn op deze markten onze organisatie stap voor stap aan het formeren. Door te focussen op een leidende technische positie, optimalisatie van het serviceapparaat en de levertijden bouwen we aan het merk Agrifac.” Voorlopig zal Agrifac in eerste instantie alleen haar eigen machines verschepen naar Rusland.

Er wordt nog niet gekozen voor lokale productie. “Aangezien ook Russische fabrikanten van landbouwmachines steeds meer Westerse techniek inbouwen hebben we relatief weinig last van de lage waarde van de roebel. Ook lokale machines bevatten veel ‘hard currency’ componenten.”

Wel overweegt Agrifac lokaal te assembleren. “Rusland probeert de productie van eigen landbouwmachines te vergroten en heeft daarom importbeperkende maatregelen genomen. Bovendien scheelt lokale assemblage in onze transportkosten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.