Home

Achtergrond 300 x bekeken 1 reactie

Aanvraag voor phytophthora resistente aardappel

BASF Plant Science hoopt over vijf tot zes jaar een aardappel op de markt te brengen die resistent is tegen phytophthora.

De resistentie is tot stand gebracht door genetische modificatie. BASF gaat binnenkort een Europese toelating aanvragen voor Fortuna, zoals de aardappel is gedoopt.

BASF ziet wel af van verdere investeringen in de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde aardappelen, zegt communicatiemanager Mette Johansson. "De oorzaak is de lange toelatingsprocedure die we in de EU moeten doorlopen voor Amflora. Dat duurt nu al dertien jaar."

Amflora is een aardappelras dat BASF genetisch zo heeft veranderd dat het alleen de gewenste amylopectine-zetmeel produceert en geen amylose-zetmeel. Gewoonlijk bevat een aardappel beide soorten zetmeel. BASF heeft in 1996 een teelttoelating aangevraagd voor Amflora. Johansson: "We gaan verder met Amflora en met Fortuna in Europa. Maar we starten geen nieuwe aardappelprojecten alleen voor Europa. We kijken naar markten waar BASF wel kansen heeft om onze aardappelen te vermarkten."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hendrik

    Basf heeft kennelijk alleen het Eerste Kamerlid van de PvdA voor het karretje weten te spannen. Met een aantal mensen hoorden we haar een paar keer in het debat over gentechnologie lobbyen voor dit bedrijf. "Wat schuift dat" vroegen we ons af? Overal duiken rapporten op waaruit blijkt dat gentechnologie nie veilig (genoeg) is. Ergo; er duiken berichten op/onderzoeken wijzen uit dat gentech. soms ronduit gevaarlijk blijkt te zijn voor ook de mens. Artsen in de VS schrijven steeds vaker een gentechvrij dieet voor. Ondertussen is in sommige werelddelen de markt grondig verpest door deze technologie. Dat wij als Nederland cisgenese en gentech. willen bevorderen heeft meer te maken met invloedrijke relatienetwerken zoals bijv. mogelijk de ex-onderminister van landbouw uit Argentinië dan met enig gezond verstand. Big business ten koste van de gezondheid van mens en milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.