Home

Achtergrond 181 x bekeken

Aanslagen Jakarta opgeëist

Een groep die zichzelf al-Qaeda Organisatie Indonesië noemt, heeft de zelfmoordaanslagen op de Marriott en Ritz-Carlton hotels in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeëist.

Op de website blogspot.com schreef de beweging zondag achter de aanslagen van 17 juli te zitten. De melding werd vandaag pas ontdekt, berichtten Indonesische media. Bij de zelfmoordaanslagen vielen, naast de twee daders, zeven doden. Onder hen waren twee Nederlanders.

De boodschap in het Indonesisch en Arabisch was ondertekend door Abu Muawwidz Nur Din bin Muhammed Top. Hij prees de twee daders als "broeders in de heilige oorlog.'' De politie onderzoekt nog of de claim echt is.

De politie zei eerder te vermoeden dat een afsplitsing van de terreurbeweging Jemaah Islamiyah achter de aanslagen zit, waarvan Top de leider is. Hij is een van de meestgezochte terrorismeverdachten in Azië. Hij zou het brein zijn achter aanslagen in Indonesië in 2003, 2004 en 2005. Daarbij kwamen in totaal 42 mensen om.

Of de man die de boodschap ondertekende inderdaad Top is, is nog niet zeker. "Hij zegt op de blog te spreken namens al-Qaeda Indonesië en niet namens al-Qaeda in de Indische Archipel, zoals hij gebruikelijk doet'', aldus een medewerkster van denktank de Internationale Crisis Groep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.