Home

Achtergrond 194 x bekeken

Zomervakantie is feest en soms file

Veel Nederlanders trekken vrijdag voor een tijd de deur van hun werkplek of school achter zich dicht.

In de regio noord start dan de zomervakantie. Bij uitstek een tijd om er op uit te gaan. Volgens de ANWB vertrekken dan ongeveer 400.000 vakantiegangers naar het buitenland. Meest populaire vervoermiddel is de auto.

In die auto op weg naar het vakantieadres is ruimte voor ontspanning. Maar vakantie kan ook stress opleveren. Zo snel mogelijk vertrekken nadat de laatste werkdag is geweest zorgt voor stress, aldus experts. "Veel mensen hebben juist voordat ze weggaan enorme stress'', aldus Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Centraal Beheer Achmea.

Ook filerijden is niet de meest ontspannende bezigheid. Vooral in het buitenland zijn de regels op de weg anders en minder goed aangegeven dan in Nederland. Gebrek aan ervaring is iets dat vakantierijders vaak parten speelt.

"Zeker ouders met kinderen zitten relatief weinig op de weg'', legt Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst uit. ,,Die beseffen niet dat zij op de snelweg een topprestatie moeten neerzetten. De meeste ongelukken worden veroorzaakt door onervaren rijders'', aldus Potgraven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.