Home

Achtergrond 239 x bekeken

Zebrachip slaat steeds meer toe in chipsaardappelen

De aardappelziekte zebrachip grijpt steeds meer om zich heen in de wereld. In Nederland komt de ziekte nog niet voor, maar in chipsrassen in onder meer de VS (Texas), Roemenië en Nieuw-Zeeland juist veel.

Dat stelt Robert Graveland, hoofd van het kweekbedrijf van aardappelhandelshuis HZPC. Zebrachip wordt verspreid door een aardvlo die aan de bladeren knaagt. Dat zorgt voor donkere strepen in de aardappel. Die strepen worden pas na het bakken zichtbaar. "Het is geen virus en geen bacterie. We weten niet precies wat het is", zegt Graveland. In verschillende landen wordt gezocht naar de oorzaak van de ziekte.

Van Texaanse bedrijven is tot 40 procent opbrengstderving bekend. "De ziekte ligt op de loer. Dat geeft bedreigingen, maar ook kansen. In Nederland zijn we heel goed in het oplossen van dit soort problemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.