Home

Achtergrond 165 x bekeken 3 reacties

Wereld mag in crisistijd honger niet vergeten

De kwetsbaarsten in de wereld worden getroffen door de financiële crisis én aanhoudend hoge voedselprijzen in ontwikkelingslanden. Honger kan leiden tot destabilisatie.

Wij moeten door de crisis niet de grote hongerproblemen in de wereld vergeten of de hulp voor hongerige mensen terugschroeven, aldus Josette Sheeran, directeur van het wereldvoedselprogramma WFP, onderdeel van de VN.

Met een op zes mensen hongerend, elke zes seconden een kind dat sterft, hogere voedselprijzen in 80 procent van sub-Sahara, ondergaan armen een van de ergste crises in decennia.

We moeten de inspanningen van de landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties om de voedselproductie te verdubbelen rond 2050, steunen. Gelijktijdig moeten we ons realiseren dat hongersnood een kwestie is van individuele toegang tot voedsel. Zonder voedsel rebelleren mensen, migreren, of sterven ze. Geen van deze opties is acceptabel.

Na de Grote Depressie crëerde de wereld organsiaties zoals het wereldvoedselprogramma WFP. Die moeten in tijden van nood uitdijen – niet krimpen. De hoeveelheid hulp die nu wordt geboden, is in 20 jaar tijd niet zo gering geweest. Op dit dramatische moment kunnen we ons dit niet veroorloven. Steun is nu dringend nooodzakelijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Aanhoudende hoge voedselprijzen in de derde wereld en te lage productie?
  Is dat geen contradictie?
  Of zijn die 'hoge' voedelprijzen nog steeds te laag om boeren te motiveren?

  je moet beginnen bij het begin! iedereen spreekt over een rechtvaardige prijs voor de boeren, maar niemand zegt hoeveel dat dan is.
  Ook in de derde wereld zijn boeren geen idioten. Ook zij gaan niet gratis produceren. Na de tweede wereldoorlog was er hier in Europa ook behoefte aan meer voedselproductie.
  Mijn vader kreeg voor zijn graan omgerekend 10 maal de waarde die ik er nu voor krijg.
  Daardoor kreeg je gemotiveerde boeren en met behulp van de techniek, productiestijging.
  Beginnen bij het begin!

 • no-profile-image

  vakman

  En diezelfde wereld beweert ook dat er teveel melk wordt geproduceerd. Ra ra hoe kan dat.

 • no-profile-image

  nn

  Toen (1959) 43 gulden cent per kg graan tegen 50 uur arbeid voor 70 gulden. Nu 13 euro cent tegen 1 uur arbeid voor 32 euro. Relatief ben je dus gek als je nog steeds probeerd om met voedsel productie je arbeid vergoed te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.