Home

Achtergrond 240 x bekeken 5 reacties

Weinig diepgang

De verkiezingen voor het Europees parlement vormden het einde van een opmerkelijke campagne. Uit angst voor de PVV lieten veel partijen zich zeer negatief uit over de EU. Ook het traditioneel Europa-vriendelijke CDA benadrukte liever de nadelen dan de zegeningen van Brussel en ging menigmaal te kort door de bocht.

Het heeft niet mogen baten, want de PVV is alsnog als grote winnaar uit de bus gekomen. De kiezer heeft de club van Geert Wilders vier zetels toebedeeld, waarmee het de tweede partij van Nederland is geworden. Vooral de regeringspartijen moeten hiervoor bloeden; het CDA verliest twee plaatsen in Europa en PvdA zelfs vier.

Opvallend genoeg hebben de twee partijen die een pro-Europa campagne voerden – waarbij de feiten er ook niet altijd toe deden – hun positie verstevigd. Tot ieders verrassing krijgt GroenLinks er een zetel bij en D66 twee. De eurosceptische toon van het CDA heeft dus averechts gewerkt; links en rechts is de concurrentie sterker geworden.

Het is te hopen dat alle partijen – pro en contra – de verkiezingsretoriek snel vergeten, de scherpe kantjes van hun uitspraken afvijlen en zich op de inhoud richten. Voor de landbouw staat met het einde van de GLB-afspraken in 2013 veel op het spel; dit dossier verdient diepgang en nuance, geen one-liners en oppervlakkigheid.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bob

  Tja, hopelijk komt er ook een einde aan de ongebreidelde subsidieringen. Een last en ergernis voor veel hardwerkende NL's in de steden, met het gegeven dat 75% van de ruimtelijke ordening ook nog 's in handen is van 15 % van de taxpoet afhankelijke bevolking.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Voor mij geen verrassingen, zoveel harder het cda voor europa brult zoveel kleiner het cda en de oppositie groeit. Dat de club van Geert Wilders zoveel toeneemt is het gevolg van het feit dat Jan Peter Balkenende alleen maar kiest voor de braafste jongetje van de klas te zijn en daardoor er niks van bakt, net lto, een hoop gekakel maar geen eieren

 • no-profile-image

  gerard

  mensen die stemmen moet je serieus nemen, toch vraag ik mij af hoe het zo ver in Nederland heeft kunnen komen door massaal op wilders te stemmen.
  Ziet men niet dat dit persoon een exstreem rechtse rasist is, nu zijn het de moslims maar wacht de christenen krijgen ook een beurt van wilders als dit zo doorgaat.Mensen gebruik je verstand en laat je niet leiden door kwaksalver wilders, een in zich zelf gekeerde kwal die hunkert naar mee de leiden om niets. Wilder heeft niets toe te voegen aan bv nederland,als hij aan de macht komt trapt hij alles naar de verdommenis en zet hij bevolkings groepen tegen elkaar op.

 • no-profile-image

  wakker

  Ik ben het met je eens Bob. Ik hoop dat door de afschafing het voedsel veel duurder wordt....vooral daar in die stinkstad DenHaag. Toch raar dat het westen van Nederland, ongeveer 25%, toch voor 80% verantwoordelijk is voor de milieuvervuiling door industrie, mensen en verkeer.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Het Europees Parlement is de grootste vergissing die er in Europa gemaakt is. De EU is geen unie maar een verzameling van 27 landen die er nagenoeg allemaal overuit zijn om de beschikbare euro's zoveel mogelijk in eigen land of regio te kunnen besteden(netjes uitgedrukt). Het oorspronkelijke concept van economische samenwerking en de gemeenschappelijke munt is nog goed uit te voeren, maar dat er vanuit Brussel beslist moet gaan worden over een land zijn interne zaken is duidelijk een stap te ver. En dat ervaren wij als agrarisch ondernemers vrijwel dagelijks door alle beperkingen die door Europa opgelegt worden ondanks "open grenzen". Deze verkiezingen gaan nauwelijks over Europa maar hebben ook een sterk nationalistische inslag. Dit geld overigens voor alle EU landen. Dat de PVV zoveel stemmen gekregen heeft komt dan ook eerder door het slappe optreden van de huidige regering over de bekende zaken dan enig europees onderwerp. Over het gekonkel en gemanipuleer in het Europees Parlement kan ik beter niets typen want dan begint mijn toetsenbord te roken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.