Home

Achtergrond 219 x bekeken

Week 26: Markt kuikenvlees hoog niveau

De markt van kuikenvlees blijft behoorlijk positief van toon. De vraag en bestellingen naar verse kuikendelen liggen op een hoog niveau en voor het merendeel is men ook best tevreden over de prijzen. Het mooie weertype is een belangrijke oorzaak van de huidige binnenlandse vraag, maar daarnaast loopt “kip” sowieso goed weg.

Bij de laatste meting van het marktonderzoekbureau GfK betreffende de huishoudelijke aankopen van pluimveevlees bleek dat kip opnieuw een record in het verbruiksniveau behaalde. Kip is normaliter al een aantrekkelijk geprijsd stukje vlees en nu daar bij een aantal retailers zoals AH nog eens wat acties mee gehouden worden, wordt het voor de consument extra aantrekkelijk om kip in huis te halen.

De afzet van diepgevroren pluimveevlees loopt ook redelijk goed door. De interesse naar kuikenbouten vanuit de Baltische staten en Roemenië leek wat te stagneren, maar op dit moment neemt de vraag weer wat toe en liggen de prijzen nog steeds tussen de € 1,25 - € 1,30/kg. De afzet van vers kuikenfilet blijft een dissonant, niet voor wat de volumeafzet betreft, maar wel qua prijzen, want deze liggen toch nog steeds op een laag niveau.

Doordat de vraag naar vers en diepvries pluimveevlees op een hoog peil ligt, wordt er nauwelijks pluimveevlees voor latere levering ingevroren. Het aanbod is goed in balans met de huidige vraag en slachterijen verwachten voor de komende periode dat dit in verband met de naderende vakantieperiode mogelijk wat gaat afnemen.

De meest recente PVE opzetcijfers van vleeskuikens bevestigen dit min of meer, want de opzet van vleeskuikens lag in mei jl. zo’n 3% onder de opzet van april. Deze dieren zullen vanaf juli op de markt komen en het lijkt er dus op, dat de markt van kuikenvlees een mogelijk wat afnemende vraag richting vakantieperiode, goed zal weten op te vangen.

De “vrije” kuikenprijzen zijn deze week ongewijzigd gebleven en liggen voor zware en lichte kuikens gemiddeld op € 0,90/kg. De basiscontractprijs voor levering volgende week werd met een halve eurocent naar boven bijgesteld en ligt op € 0,745/kg inclusief BTW.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.