Home

Achtergrond 264 x bekeken

Website onthult EU-visserijsubsidies

Een website onthult vanaf vandaag alle Europese subsidies voor vissers.

Milieuorganisatie PEW en EU Transparency willen zo de geldstroom naar grootschalige vissersbedrijven aan de kaak stellen. ,,EU-visserijsubsidies hebben grotendeels bijgedragen aan de overbevissing in de oceanen, omdat ze verkeerd worden toegekend. Het Europees visserijbeleid moet daarom grondig hervormd worden'', aldus de initiatiefnemers van www.fishsubsidy.org.

Op de site kan iedereen zien wie er subsidie van de EU ontvangt en hoe dat geld wordt besteed. "In plaats van duurzame visserij te stimuleren heeft de EU-steun vooral geleid tot grotere capaciteit van de vloten en daardoor juist tot een afname van de visvoorraden'', meent Markus Knigge van PEW. Volgens Knigge is 88 procent van de visbestanden overbevist.

Door beter inzicht in de gegevens verwacht PEW dat de subsidies efficiënter besteed worden en dat overbevissing wordt tegengegaan.
Spaanse schepen kregen 48 procent van alle visserijsubsidies tussen 1994 en 2006. Nederland ontving slechts 1 procent van de in totaal 5,6 miljard euro in deze periode.

Sinds 2007 zijn de EU-landen zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van gegevens en verzamelt de Europese Commissie die niet meer. Volgens de organisaties leidt dat ertoe dat de subsidies minder inzichtelijk worden.

De milieuorganisatie lanceerde eerder een soortgelijke website over de Europese landbouwsubsidies.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.