Home

Achtergrond 208 x bekeken

Wachtlijsten Jeugd-GGZ iets langer

Minderjarigen moesten in 2008 langer wachten op psychische zorg dan de jaren ervoor.

In een jaar tijd steeg de gemiddelde wachttijd in de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (Jeugd-GGZ) van achttien naar twintig weken. Dat staat in een rapport dat koepelorganisatie GGZ Nederland dinsdag presenteerde. Ook de lengte van de wachtlijsten groeide. Het aantal jeugdige wachtenden nam toe met 1900, wat een groei betekent van 7 procent ten opzichte van het 2007.

"Deze lichte stijging lijkt het gevolg van de voortdurende druk op de voordeur van de Jeugd-GGZ'', zegt het rapport. "In 2008 nam het aantal kinderen en jeugdigen in behandeling toe met 9 procent.'' In 2008 stonden een kleine 30.000 jongeren op de wachtlijst van de GGZ. Zij hebben bijvoorbeeld ADHD, een autistische stoornis of last van andere gedragsproblemen.

Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, is ondanks de langere wachttijden goed te spreken over de nieuwe cijfers. "Tot 2007 was er sprake van een forse stijging van de wachtlijsten. Het afgelopen jaar is deze groei een stuk minder geworden.'' Volgens Barth zijn er de afgelopen tijd structurele investeringen gedaan in de GGZ, waardoor de sector een stuk efficiënter is geworden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.