Home

Achtergrond 180 x bekeken

WTO-lidmaatschap Rusland lijkt dichterbij

De Russische Federatie kan waarschijnlijk voor het eind van dit jaar toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Dat verklaart handelscommissaris Catherine Ashton van de Europese Unie (EU) na topoverleg met de Russen. Ashton sprak in Sint Petersburg met de Russische minister van economische ontwikkeling, Elvira Nabiolina. Ze zijn het volgens Ashton eens over welke stappen Rusland nog moet nemen voor de toetreding.

Gisteren liet premier en oud-president Vladimir Poetin weten dat Rusland nog altijd gecommitteerd is aan WTO-lidmaatschap. Tijdens de kortstondige oorlog met Georgië verklaarde president Dimitri Medvedev na Amerikaanse kritiek dat het land best zonder de WTO kan.

Rusland, een verbond van circa 83 autonome territoria en deelstaten, schreef zich in 1993 in voor het toetredingsproces. Bilateraal overleg met de EU is in mei 2004 afgerond. De belangrijkste overgebleven onenigheid betreft de Russische onwil haar markt volledig open te stellen.

EU-lidstaten ondervinden vooral problemen bij de export van vlees, zuivel en groente en fruit naar Rusland. Rusland koerst zelf aan op een hoge mate van zelfvoorzienendheid. Sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie is de agrarische productie in Rusland sterk gedaald.

De EU geldt als de belangrijkste handelspartner van Rusland. Tussen het millenniumjaar en 2008 verdrievoudigde de handelswaarde. Waar Rusland vooral grondstoffen als olie, gas en erts verkopen aan EU-afnemers, verkoopt de EU veel voedingsmiddelen en industriële goederen in Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.