Home

Achtergrond 245 x bekeken

Verder dan vakmanschap

Boeren werken vaker met personeel. Dat vereist meer vaardigheden. Werk daaraan.

Boeren was een relatief eenzaam beroep. Ver weg van de stad als conglomeraat van mensen werd het land bewerkt en de dieren gevoerd. Aardappels, graan, melk, vlees, het werd allemaal door individuele boeren met hun gezinsleden geproduceerd.

Dat beeld is behoorlijk veranderd. Door verstedelijking is de stad niet meer zo ver weg. Bovendien heeft voortgaande schaalvergroting ervoor gezorgd dat boeren steeds vaker vreemde arbeidskracht inschakelen. Dat gebeurt vooral als de oogst in een korte periode binnengehaald moet worden. Bijvoorbeeld fruitteelt, aspergeteelt en bij een aantal teelten in de (glas)tuinbouw. Maar vreemde arbeid rukt ook op in de akkerbouw, varkenshouderij en de melkveehouderij.

Dirk Duijzer, directeur Food & Agri Nederland bij de Rabobank, analyseerde vorige week ook tijdens een bijeenkomst van landbouwjournalisten dat het gezinsbedrijf verandert. Dat er nieuwe bedrijfsconcepten ontstaan, waarbij boeren meer gaan samenwerken en vaker structureel zzp’ers worden ingezet.

In zo’n situatie is vakmanschap alleen niet genoeg. Er zijn andere vaardigheden nodig. Natuurlijk bekendheid met de regels rondom vreemde arbeid. En die regels ook naleven. De ophef in de landelijke media onlangs, naar aanleiding van een aspergeteler in Someren die het niet zo nauw nam met die regels, roept een beeld op van boeren die er maar een potje van maken. Maar dat beeld klopt niet, benadrukt LTO terecht: de meeste boeren hebben het goed voor elkaar.

Sterker nog: Duijzer signaleerde ook dat een toenemend aantal boeren ervoor kiest een assessment (vaardigheidscheck) te doen. Om erachter te komen of werken met personeel wel bij hun past. In het bedrijfsleven is dat al lang gemeengoed. Schaalvergroting vraagt om meer dan alleen maar vakmanschap. Zich daarvan bewust zijn is een eerste stap op weg naar puik personeelsmanagement zonder misstanden.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.