Home

Achtergrond 229 x bekeken 3 reacties

Verburg vreest schadeclaims nertsenhouders

Minister Gerda Verburg (LNV) houdt rekening met schadeclaims van nertsenhouders, als het parlement instemt met het voorstel van SP en PvdA voor een verbod op de nertsenhouderij.

Dat schrijft Verburg in een brief aan de Kamer. Die had haar gevraagd haar advies over het voorstel toe te lichten. Eerder deze maand berichtte Verburg de Kamer dat zij uitgaat van schade voor betrokken ondernemers bij uitvoering van het voorstel.

Verburg baseert dit, schrijft ze, op eerder gerapporteerde gegevens van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Volgens het LEI is en wordt voor 80 miljoen euro aan dierenwelzijnsmaatregelen geïnvesteerd door de nertsenhouderij. Een deel van dat bedrag (volgens het LEI 58 miljoen euro) is na tien jaar nog niet afgeschreven.

Daarnaast houdt het LEI rekening met sloopkosten (13 miljoen euro) en de kosten voor de oudedagsvoorziening van oudere nertsenhouders (gemiddeld 1 tot 2,5 miljoen euro per bedrijf).

Verburg memoreert dat een recent rapport van bureau Deloitte een nog hogere schade becijfert, bijna 1 miljoen euro per bedrijf. Nederland telt ongeveer 170 nertsenhouders. Deloitte komt hoger uit door verslechterde economische omstandigheden en minder financieringsmogelijkheden voor de nertsenhouderij.

De initiatiefnemers SP en PvdA baseren zich op nog weer een ander rapport, van de parlementair advocaat. Die stelt dat een schadevergoeding niet nodig is, omdat het wetsvoorstel uitgaat van een uitfaseringstermijn van tien jaar.

De Tweede Kamer rondt donderdag het debat over het voorstel af. Het lijkt erop dat de Tweede Kamer instemt met het voorstel. In de Eerste Kamer lijkt een meerderheid tegen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  Ben erg benieuwd of dat er mensen met gezond verstand aanwezig zijn in de tweede kamer of dat het toch een hok met debielen is geworden? Hoe komt het toch dat er steeds minder mensen gaan stemmen?? Hoe sociaal zijn de "linkse partijen" in de praktijk??

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Het kan me niets schelen wat het de samenleving gaat kosten, die gruwelijke nertsenhouderij moet gewoon stoppen! Jarenlange uitbuiting van prachtige wilde dieren is niet in geld maar alleen in ellende uit te drukken. Overigens hoeven de lieden die jarenlang voor deze respectloze exploitatie van dieren verantwoordelijk zijn geweest er ook niet financieel beter van te worden. Een zekere mate van vergoeding kan nog acceptabel zijn en verder moet men zich maar zien te redden en overgaan op vormen van ondernemen die niet koste gaan van de waardigheid en het welzijn van andere levende wezens. Het einde van de gewetenloze uitbuiting van dieren in deze sector begint dan toch eindelijk in zicht te komen!

 • no-profile-image

  De onbekende

  Eerst schadeclaims van de nertsen houders en dan van de varkenshouders (varkensflats) want die komen ook richting de raad van state

Of registreer je om te kunnen reageren.