Home

Achtergrond 535 x bekeken 7 reacties

Verburg versoepelt uitrijverbod

Onder bepaalde omstandigheden en in bepaalde teelten mag worden afgeweken van uitrijverboden voor dierlijke mest.

Dat staat in het ontwerpbesluit gebruik meststoffen, dat minister Gerda Verburg (LNV) naar de Kamer heeft gestuurd.

Allereerst houdt de minister de mogelijkheid om de uitrijtermijn met maximaal twee weken te verlengen, als extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval boeren ervan weerhouden hun mest uit te rijden. De minister vraagt dan wel eerst advies van de Technische commissie bodembescherming (TCB).

Daarnaast mag in de winterperiode vaste mest worden toegediend bij de aanplant van plantsoen- en fruitbomen op zand- en lössgrond. Voor deze gronden geldt per 2012 een uitrijverbod van 1 augustus tot 1 februari. Op klei- en veengrond geldt dan een uitrijverbod voor drijfmest van 1 september tot 15 februari.

De Kamer nam in mei met grote meerderheid een PvdA-motie aan, die vroeg de uitrijtermijn voor grasland op zand- en lössgrond een halve maand te verlengen; die zou moeten lopen van 15 februari tot 1 september. De Kamer vreest dat anders te veel mest in één keer wordt opgebracht.

Voor bouwland geldt per 2012 voor alle grondsoorten een uitrijverbod tussen 1 augustus en 1 februari. Ook hierop is een uitzondering mogelijk voor de maand augustus, als aansluitend een groenbemester wordt geteeld (bladrammenas, gele mosterd, gras, granen en wikke).

De Kamer debatteert woensdag over de wijziging van de meststoffenwet. Die vloeit voort uit afspraken met Brussel over het mestbeleid voor de periode 2010-2013.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bergop

  Zeg, boerke uit verwegistan,
  ge hebt geheel gelijk, wij hebben hier ook zwaardere klei/löss grond in zuid-limburg. Als men nuchter verstand gebruikte dan kan men mest uitrijden toestaan tot 1 oktober zonder verliezen te hebben, kan dan heel goed weer zijn, prima voor de grond en het volgende gewas. (geen structuurschade)

 • no-profile-image

  boerke

  meugde nog wel wat in nederland, ?? hoe kunt u nu toch ooit van de boeren verwachten om alle mest uit te rijden wanneer een normale boer uit het land blijft, wij zitten hier in amerika op de klei te boeren met onze koei, en hier rijden we alles als het kan in het najaar uit, vanaf september als de mais eraf is tot en met eind november als het weer omslaat. (ik moet wel bij zeggen dat er ook wel zo'n 25 % van de mest op de tarwestoppel gaat in de zomer)
  ALS het weer het uberhoudt toelaat zouden we ook wel wat in het voorjaar uit kunnen rijden, maar dan moet het wel droog zijn, we gaan dus niet op te natte kleigrond met mest modderen in het voorjaar.
  Ik denk ook dat je (op kleigrond in ieder geval) heel weinig tot geen verlies hebt van de bemestings-waarde, als je het maar direct achter de tank (of sleepslang) injecteerd.
  In het voorjaar het land klaarmaken om te zaaien, wat start-kunstmest in de rij en zaaien maar.
  Ik begrijp ook wel dat de boeren in nederland nu denken: wat doet die amerikaanse lummel nu hier op de nederlandse website van de boerderij de zaak op te stoken, maar dat is dus niet de achterliggende gedachte, ik kan alleen maar hopen dat er ook mensen van de regering of enig ander bestuurs-orgaan deze reacties lezen en ook eens wat van een ander aan willen nemen in plaats van met hun wetenschappelijke kantoor-cijfers de boeren uit nederland weg te pesten. (zo voelde ik me tecminste voordat we uit nederland weggingen)

 • no-profile-image

  Aad Weeda

  Beste redactie,

  Een versoepeling van het uitrijverbod is een mooie zaak, echter ik heb wat problemen met de foto die gebruikt is bij het artikel.
  Wettelijk is het verplicht om mest EMISSIE arm uit te rijden. Volgens mijn bescheiden mening is dat hier niet van toepassing. Binnen Haaglanden zou dit dan ook een proces-verbaal opleveren. Waarvan akte.

  Aad Weeda.

 • no-profile-image

  rick

  We kunnen Europa maar beter opheffen. Nederland is ooit Piet de voorsteller geweest van die EU, maar als puntje bij paaltje komt, wil Nederland altijd een aparte positie wat betreft de regels. Nu weer het uitrijverbod verruimen, dan weer voor truckers een langere werkweek van 54 uur ipv de europese 48 uur en zo kunnen we wel doorgaan.

  Regels zijn regels enge "mevrouw" Verburg van die christenhondenpartij CDA! En doe me een plezier en knip die pottenlok uit uw haar aub! Het is zo eng!

 • no-profile-image

  loonwerker

  kut eu de boeren staan in februari al tot hun lippen in de mest.

 • no-profile-image

  gert

  De boeren in nederland zullen haar zeer dankbaar zijn

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Investeren in opslag in de akkerbouw gebieden is de beste oplossing. In de winter kunnen enkele auto's en boten de mest naar die gebieden rijden en op het moment dat het uitrijseizoen begint hebben we in notime heel veel mest op de akkers. We zijn dan minder afhankelijk van het weer. Als er dan meteen een aantal biogas installaties bijgeplaatst worden wordt het pas echt interessant. Met de opgewekte energie kan een deel van de mest meteen omgezet worden als kunstmest vervanger en hebben we dubbele winst. Binnenkort gaan de fosfaat en stikstofnormen nog verder omlaag ik geloof 10% minder op het land. Door als sector nu in te grijpen en op tijd zorgen voor 10% of liever nog 20% mestverwerking betalen we straks geen torenhoge mestafzet kosten. Maar de nerderlands boeren kennende zullen we wel weer eerst de bonus gaan betalen voordat we investeren in verwerking!. Kijk maar eens wat voor een geweldige invloed de pluimveemestcentrale heeft gehad op de mestafzetkosten bij pluimveehouders en dan draait het nog niet eens optimaal! Dit kunnen we ook bereiken met de andere mestsoorten als we maar samenwerken. Ieder boer voor 20% procent van zijn mest productie investeren in verwerking en iedereen komt straks graag onze mest halen. Het is nu tijd voor ACTIE

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.