Home

Achtergrond 270 x bekeken 4 reacties

Verburg: provincie aan zet bij vernatten Horstermeerpolder

De provincie Noord-Holland is hoofdverantwoordelijk voor de aanleg van natte natuur in de Horstermeerpolder. Natuur- en waterdoelen zijn daarbij goed met elkaar te verenigen.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen van het CDA. Het CDA twijfelt aan de noodzaak en haalbaarheid van de gestelde natuurdoelen.

Aan de rand van de Horstermeerpolder, bij Nederhorst den Berg en Ankeveen, zijn drie natte natuurgebieden gepland, twee in het noorden en een in het zuiden. Het gezamenlijk oppervlak bedraagt 244 hectare.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben in maart ingestemd met een plan van de adviescommissie Horstermeerpolder. Volgens dat plan is de aanleg van 244 hectare rietland goed te combineren met 834.000 kubieke meter waterbergingscapaciteit. Voorts zou er nog 76 hectare 'bloemrijk grasland' moeten komen.

De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt en juridisch worden vastgelegd, in een bestemmingsplan, peilbesluit en een beheerplan voor Natura 2000-gebied de Oostelijke Vechtplassen.

Het zuidwesten van de polder blijft landbouwgebied, aldus de plannen. Het hogere waterpeil kan problemen geven voor de landbouw en nabijgelegen bebouwing, maar volgens onderzoekers van Royal Haskoning zijn deze problemen te ondervangen.

Veel extra overlast door knutten en muggen wordt evenmin verwacht, door toedoen van de wind bij open water en omdat vissen de insectjes verorberen.

Haskoning heeft de kosten voor de watervoorzieningen becijferd op 11 miljoen euro. De kosten voor inrichting van natuur bedragen circa 9600 euro per hectare.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Gronden omzetten in natuur.

  Wanneer beseffen onze linkse politieke broeders nu eens dat je voedselvoorziening wereldwijd moet bekijken. Al onze linkse broeders zijn natuur natuur en nog eens natuur. Elke ha die hier in West Europa omgezet wordt in natuur kost minimaal drie ha Amazone gebied in Zuid Amerika. Hier in West Europa brengt een ha per jaar ongeveer 13000 kg droge stof op, extensief grasland brengt tussen de 4 en 5000 kg droge stof op. Dus tel alle ha. in Nederland die omgezet worden in nep-natuur, maal drie en je weet hoeveel ha van het Amazone gebied verandert in grasland.
  Dus denk eens goed na of de zogenaamde goede doelen actie's nog wel financieel moet helpen, voor je het weet help je mee aan de vernieteging van oer-natuur in het Amazone-Gebied
  Laat alle gronden in Nederland gewoon agrarisch en bescherm hiermee de indirect het Amazone-gebied in Zuid Amerika.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Bloemenrijk grasland ? Weer 76 hectare met boterbloemen ! Ik was vijf jaar niet in nederland geweest en dit jaar viel het op dat nederland is overgenomen door de boterbloem . Een verschrikkelijk onkruid omdat het alles verdringt en het staat werkelijk overal . Hier valt de boterbloem onder de onkruidbestrijdings wet . Dat houdt in dat als de boterbloem voorkomt op je land je verplicht bent om het te bestrijden . Doe je dat niet dan doet de gemeente het voor jou en krijg je de rekening . Ik ben hier al jaren bezig met de bestrijding van die rot boterbloemen en het is nog steets niet duidelijk of ik de strijd win of verlies .

 • no-profile-image

  jan

  Han uit Zeeland, wij in Brabant zijn het helemaal met je eens.!!! Maar ja, wat moet je met ZLTO die zich blijft inzetten voor meer natuur. Vreemd dat LTO - Noord wel de EHS ter discussie stelt. ZLTO heeft nu eenmaal veel belang bij het goedkoop aan de slachthaken krijgen van de varkens voor VION. Daar zal ongetwijfeld de sleutel in dit complot zitten. ..........................

 • no-profile-image

  gert

  Ach,de provincie Noord-Holland had ook nog bijna 100 miljoen euro op een Ijslandse bank staan,ze zijn daar ook al goed nat gegaan !

Of registreer je om te kunnen reageren.