Home

Achtergrond 221 x bekeken

Verburg: pachtprijs maximaal 10 procent boven regionorm

De pachtprijs mag per 1 september maximaal stijgen tot 10 procent boven de regionorm.

Pachtprijzen die nu al boven die 10 procent zitten mogen niet ver­der omhoog. Dat heeft landbouw­minister Gerda Verburg gisteren toegezegd in een debat met de Ka­mer.De Kamer had, op verzoek van LTO Nederland, gevraagd de overschrijding van de regionorm ’af te toppen’. Dit om een verdere toename van de verschillen in pachtprijs in en tussen de regio’s tegen te gaan.

Dries van Rozen, beleidsadvi­seur pacht bij LTO, is blij met de toezegging van de minister. ”Die was ook hard nodig.” Naar ver­luidt zou de prijs bij 35 procent van de contracten boven de regio­norm liggen.Minder blij zijn de verpachters. ”Ontoelaatbaar!”, aldus Eric Som­sen namens de Federatie Particu­lier Grondbezit (FPG). ”Dit is al de tweede keer dat Verburg, tegen de afspraken in, overgaat tot af­toppen van de pachtprijs.” In 2007 gold een maximale verhoging tot 25 procent van de regionorm.

Gevolg is volgens Somsen dat de opbrengst voor verpachters nog verder afneemt. ”In sommige gevallen is het rendement al ne­gatief ! De reguliere pacht zal in sneltreinvaart afnemen. Verpach­ters zullen stoppen, en dan is het over voor de landbouw.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.