Home

Achtergrond 229 x bekeken 1 reactie

Verburg handhaaft preventieregels veetransport

Landbouwminister Gerda Verburg is niet van plan de geplande aanpassing van de preventieregelgeving voor veetransporten op te schorten.

In een overleg met de Tweede Kamer gaf zij te kennen dat de sector voldoende tijd heeft gehad zich hierop voor te bereiden. Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) had hier vragen over gesteld. Voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee vroeg eerder deze week om enig respijt.

De sector kan op een versoepeling van de regels rekenen, als de betrokken bedrijven voldoen aan een door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) goedgekeurd protocol. De bedoeling was dat de protocollen op 1 juli zouden zijn goedgekeurd.

Maar omdat het bedrijfsleven de stukken te laat indiende, kan de VWA de protocollen niet op tijd goedkeuren. Het besluit van Verburg betekent met name voor de schapen- en geitensector een verscherping van de regels, omdat daarvoor voorlopig geen tweede verzamelslag meer is toegestaan.

Schapen en geiten mogen via één verzamelplaats naar de definitieve bestemming.

Eén reactie

 • no-profile-image

  boerin

  De mensen zitten in leer/studie-fabrieken met 1000den op een kluitje. Uit het hele land verzameld of zelfs regelmatig ook van daarbuiten. Voetbalstadions, treinen, beurzen, kantoren. Hoe meer Mega, hoe liever men het heeft.
  Niemand die het over ziekte-insleep en besmetting heeft.
  Maar de dieren, nou dat kun je via I&R volgen. En krijg je ten opzichte van de mensen absurde regels.
  Als je met 2 maten meet , is en blijft het dweilen met de kraan open !!

Of registreer je om te kunnen reageren.