Home

Achtergrond 245 x bekeken 7 reacties

Verburg: geen andere koers in Oostvaardersplassen

Minister Gerda Verburg (LNV) ziet geen reden het beleid voor natuurgebied de Oostvaardersplassen aan te passen nu er na de strenge winter meer dieren dan voorgaande jaren zijn afgemaakt.

Verburg wees het pleidooi van haar CDA-partijgenoot Henk Jan Ormel om het aantal te reguleren af. Zij wil dat de dieren zo natuurlijk mogelijk leven.

”Verzwakte dieren die geen kans meer hebben, worden afgeschoten. Dat voorkomt dat de dieren lijden. Ik vind dit beheer zorgvuldig en passend. Voor 2011 is een uitgebreide evaluatie van het beheer in de Oostvaardersplassen voorzien”, stelde de minister. Ze vindt het niet verstandig om vooruitlopend daarop de koers al te wijzigen.

Ormel wil dat wel, geschrokken als hij is van het grote aantal grote grazers dat na deze strenge winter moest worden afgemaakt in het natuurgebied. Overal in Nederland worden populaties zo in stand gehouden, aldus Ormel. Volgens hem leven er na een paar zachte winters op 2000 hectare vierduizend grote grazers. ”En na een week strenge vorst slaat de honger genadeloos toe. Om ernstig dierenleed te voorkomen moet je de aantallen reguleren.”

Tussen 1 januari en 1 april is bijna 25 procent van de grote grazers in het gebied geschoten. De dieren waren door een tekort aan voedsel erg verzwakt. Ormel stelt dat ook in dit soort bijzondere natuurgebieden ”ernstige aantasting van het dierenwelzijn” moet worden voorkomen en dat ”natuurlijke processen ook kunnen worden nagebootst” door de populaties niet te groot te laten worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Een goede oplossing: de wolf introduceren, da's natuur en dat wil men tegen elke prijs. Dus dan moeten ze er ook helemaal voor gaan.

 • no-profile-image

  freek

  wat zijn die groene puntmutsen stil!!!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Gezond (boeren)verstand, dat is een interessant onderwerp. En wat de politiek daar mee kan. De tragiek is dat gezond verstand niet meetbaar is. Het maximaal haalbare is dat wij - de mensheid - al dolende onze weg proberen te vinden. Dat heeft inderdaad tot gevolg dat er zaken gebeuren die totaal tegen het gezond verstand ingaan (en dat ook later blijken te zijn). Dat valt niet te wijten aan 'de media', 'de politiek' of 'de burgers/boeren'. Het is een menselijke eigenschap. Interessant was afgelopen winter deze situatie: de hulpdiensten waren begin januari druk met mannen van mijn leeftijd (vijftigers) die geen waarschuwingen van onbetrouwbaar ijs nodig hadden, zij konden zelf wel uitmaken dat het veilig was. Het was maar 3 cm dik en het golfde wel een beetje. In Duitsland was de norm dat het minstens 15 cm dik moest zijn voordat het veilig was. Een enkeling ging al met 10 cm het ijs op, maar dan wel met helm op en kniebeschermers. Maar in duitsland kun je in de supermarkt je boodschappenkar vol laden met vuurwerk. In Nederland heeft de vuurwerkramp geleid tot draconische maatregelen (als je het met 'boerenverstand' bekijkt). Maar na de ramp kwam er een sterke roep daar voor vanuit het publiek: "Zoiets moet toch niet kunnen! Hier moet de overheid iets aan doen". Het idee over de politici dat zij helemaal niet naar het publiek luisteren is meer dan onzinnig. Kijk maar eens goed: politici zijn totaal in verwarring van wat het publiek nu echt wil. Zij hebben (geheel terecht) het idee dat een groot deel van het volk bij voorbaat totaal geen vertrouwen heeft in de politiek onafhankelijk van wat de politici voor standpunten inneemt.
  Het probleem van gezond verstand is dat het maar beperkt houdbaar is. Wat gisteren nog gezond was is morgen al weer bedorven. En wat nu nog onzinnig lijkt kan het gezond verstand van morgen blijken te zijn (het kan ook de grootste flauwekul blijke). Enerzijds is dat tragisch, maar dat is ook maar goed. Deze menselijke eigenschap leidt er toe dat we ons kunnen aanpassen, al gaat dat niet zo snel en soepel als het gezond verstand dat graag ziet.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  @ Freek, Thornbury. Het is mij niet geheel duidelijk of het positief of negatief bedoeld is: een groene puntmuts. Indien het eerste het geval is: ik kan het beleid ten aanzien van de Ooostvaardersplassen begrijpen en rechtvaardigen. Het is een bijzonder interessant geval, in die zin dat het precies op het kruispunt van landbouw en natuur ligt. Als je het bij landbouw trekt is het inderdaad vreemd: dieren aan hun lot overlaten. Maar dan ligt de grens verder, nl. bij de echte natuurgebieden. Is het wel ethisch verantwoord om dieren in wildparken aan hun lot over te laten. Of moeten we ook daar de zebra's bijvoeren en de leuwen en tijgers en waar moeten die mee bijgevoerd worden dan? Een aantal jaren geleden was er de commissie Gabor die een standpunt naar buiten bracht. Ze kwamen tot het standpunt dat er een dilemma is: niet ingrijpen, bijvoeren of afschieten. In het eerste geval beschouw je het als een natuurgebied, in het tweede geval is het veehouderij, in het derde geval gereguleerde natuur. Het gevoerde beleid is iets tussen het eerste en het derde in: in principe niet ingrijpen, behalve in het geval dat dieren overduidelijk het niet gaan redden. De mens neemt in dat geval de rol van de wolf op zich. De keuze voor dit beleid is zeer discutabel. Maar dat komt omdat het hier om een dilemma gaat. Ieder andere keuze is even discutabel.

 • no-profile-image

  goede boer

  Het is te simpel om te stellen dat de grote grazers verzwakt zijn door voedselgebrek. Het is eerder aannemelijk dat de verzwakte grote grazers ten prooi zijn gevallen aan verschillende vormen van wormbesmettingen.

 • no-profile-image

  gert

  oostvaarderplassen is een staat in een staat,dictatuur van de natuur,hierover geen democratische toetsing mogelijk

 • no-profile-image

  freek

  ja huib dat is waar.
  wat ik niet snap is als de regering opdracht geeft tot het neerschieten van 1000den hoefdieren is dat geacsepteert maar als de zelfde regering jacht vergunningen uitgeeft om dezelfde tafreelen te vermeiden is het een groot probleem. MAAR wie stelt er in zijn gezond verstand voor om wolven los te laten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.