Home

Achtergrond 185 x bekeken 1 reactie

Verburg geeft provincies meer tijd voor Natura 2000

De provincies krijgen van minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) meer tijd om de bescherming van Natura 2000-gebieden te regelen. Dat heeft de minister vanmiddag gezegd in een Kamerdebat.

Verburg had met de provincies afgesproken dat ze konden kiezen om eerst concept-beheerplannen op te stellen, alvorens de natuurgebieden definitief in Brussel zouden worden aangemeld. De provincies zouden dan beter kunnen beoordelen of de aanwijzing 'haalbaar en betaalbaar' is. Voor 83 gebieden werd daar gebruik van gemaakt.

De minister stelde wel een termijn: vóór 1 september aanstaande zouden de plannen moeten worden opgeleverd. In het debat bleek die termijn echter niet keihard: als provincies aangeven dat ze de definitieve aanwijzing later willen, dan kan dat, zei Verburg.

Volgens haar gaat het om een 'bestuurlijke afspraak'. Formeel hoeft Nederland de gebieden van Brussel pas op 1 december 2010 definitief aan te wijzen. Drie jaar nadien moeten de beheerplannen definitief klaar zijn.

"Laten we de tijd nemen en de rek en ruimte die er is gewoon benutten. Als gebieden verzoeken om een definitieve aanwijzing, dan wil ik dat doen. Als dat nog niet gewenst is, dan doe ik dat nog niet."

Verburg stuurt de Kamer uiterlijk 1 juli een brief, waarin ze bericht over de voortgang rond de beheerplannen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Nederland[Veerman] heeft 162 Natura 2000 gebieden aangevraagd in Brussel,er ligt heel wat werk voor de ambtenaren die dit allemaal moeten behandelen,er is wel veel rek en ruimte nodig ,dus het kan allemaal niet zo snel

Of registreer je om te kunnen reageren.