Home

Achtergrond 244 x bekeken 3 reacties

Veerman pleit voor landbouw rond steden

Voormalig landbouwminister Cees Veerman pleit voor een grootstedelijk landbouwsysteem rond grote steden.

Landbouw in de stad zelf kan volgens Veerman qua productie geen antwoord bieden op het wereldvoedselvraagstuk, terwijl importeren vaak niet duurzaam is.

Veerman zei dit op het forum van de International Food & Agribusiness Management Association in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Volgens Veerman kunnen kleinschalige initiatieven niet voldoen aan de eisen van wereldwijd steeds groter wordende stedelingen.

Toch is het ook volgens Veerman van belang dat voedsel, op duurzame wijze, vlakbij de grote steden wordt geproduceerd. Nu wordt de landbouw onterecht juist verdreven door de stad, aldus Veerman, en vertrouwen steden op niet-duurzame import vanuit verre markten.
De komende decennia is veel meer graan en soja nodig. Volgens Veerman is het tijd om door te pakken en hij nodigt de agribusiness uit een pilot-project te starten. Veerman kreeg bijval van László Vajda, de secretaris-generaal van het Hongaarse ministerie van landbouw.

Volgens kennisinstituut Transforum en onderzoeksbureau Alterra, die het idee van ’Metropolitan Agriculture’ uitdachten, staan het ruimtevraagstuk en voedselproductiesys­teem niet op zichzelf. Daarom moeten alle belanghebbenden meer samenwerken. "Boeren staan teveel met de rug naar de stad", aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Voor Cees Veerman als voorzitter van natuurmonumenten een waardeloos verhaal. Laat hij de gronden van natuurmonumenten maar omzetten in landbouwgrond. Zowel landbouw als natuur als milieu zullen er dan op vooruit gaan. Natuurmonumenten kan dan ook worden opgeheven, zijn we ook van een geld verspillende organisatie af.

 • no-profile-image

  gert

  Veerman heeft als minister van LNV ook de 162 Natura 2000 gebieden voor Nederland in Brussel aangemeld wat voor veel boeren een groot probleem is ,veel bedrijven zitten hierdoor op slot,laat hij eens ophouden met deze luchtfietserij.Laat hem maar bij Natuurmonumenten op kantoor gaan zitten waar hij voorzitter van .De boeren komen bij hem bedrogen uit

 • no-profile-image

  jan

  Als een boer tegenwoordig verkast ,regent het op de nieuwe lokatie bezwaarschriften en procedures en is de boer zo weer 5 jaar verder,Veerman wil als voorzitter van Natuurmonumenten natuurlijk graag de boeren bij de natuur weghebben.Dat is de achterliggende gedachte

Of registreer je om te kunnen reageren.