Home

Achtergrond 499 x bekeken 7 reacties

Veel veehouders worstelen met smaak van graskuil

Veel melkveehouders hebben moeite om het drogestofgehalte van gemaaid gras niet te hoog te laten worden. Ook wordt er onvoldoende aandacht besteed aan het goed inkuilen van het gras.

Dat zegt Jan Bloemert, bedrijfsleider van praktijkcentrum de Waiboerhoeve in Lelystad.

Volgende week woensdag en donderdag houden de Animal Sciences Group en DLV op de Waiboerhoeve de ruwvoerdagen. ”Veehouders hebben veel vragen over hoe ze hun ruwvoer smakelijk kunnen houden”, vertelt Bloemert. ”De verdichting van de kuil speelt hierbij een belangrijke rol. De aanvoer van gras ligt vaak hoog en de verwerkingscapaciteit ligt vaak lager. Hierdoor wordt het gras onvoldoende laagje voor laagje aangereden.”

Op de Waiboerhoeve wordt voor de voederwinning gebruikt gemaakt van de regionale landbouwweerberichten. Met een computermodule wordt gekeken naar de vooruitzichten. ”Maar uiteindelijk geeft het boerenverstand nog steeds de doorslag”, aldus Bloemert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer'n

  ik wist niet dat veehouders gras aten

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ben zeer benieuwd of ze ook eens bij zelfkuilende boer gaan kijken naar de inkuilkwaliteit. Zelf neem je wel degelijk de tijd op goed aan te rijden en daar heb je echt geen superzware trekker/shovel voor nodig maar de tijd en mannier waarop. Ik kuil ook al jaren weer zelf in alleen al daarom. Dit is ook niet in geld uit te rekenen als een loonwerker niet goed inkuilt dit kan hij vaak ook niet omdat hij de tijd niet krijgt, te duur en de volgende klant wacht. Ik maai ook vaak laat en maak het als het kan behoorlijk droog ik schud liever een keer vaker dan niet en dat in een 100% gras rantsoen bevalt mij prima.

 • no-profile-image

  r

  ronde balen ja... en maar klagen dat de melkprijs zo laag is, denk toch eens aan de kostprijs

 • no-profile-image

  gert

  niks nieuws onder de zon,gewoon een graszaadmengsel gebruiken met rietzwenkgras,er wordt teveel gefocust op alleen VEM

 • no-profile-image

  alles in de ronde baal, geen last van broei voersnelheid altijd goed en niet het probleem dat de koeien niet naar buiten kunnen omdat het laatste kontje van de kuil opmoet. liefst ietsje droger persen om de prik in het gras te houden.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Het kan wel eens gebeuren dat er een snede mislukt (door gezever van Piet Palesma en consorten). Maar over het algemeen hebben mijn koeien geen klagen over de kuilen die ik maak. Het gras gaat erin als zoete broodjes. En niet dat het te droog is!!

  Ik kuil al enkele jaren de 1e, 2e en vaak nog de 3e snede in met 50-55% droge stof. Veel suiker door enkele dagen later te maaien dan meeste andere. Daarintegen kijk ik niet naar de Vem uitslag in mijn kuil maar naar suiker, eiwit en structuur. Dat moet in balans zijn. Dat kan ook bij een wat lagere VEM waarde.

  Inkuilen, dat is het belangrijkste, goed aanrijden, landbouwzout of enig ander kuiltoevoegmiddel erbij om te zorgen voor een snelle stabilisatie en dan maakt het niet uit of je kuil nu (volgens de geleerden) (te) droog is!.

  Ik melk een stuk beter met een droge kuil van 55% dan met eentje van 40% DS.

 • no-profile-image

  Campina boer

  Smaak? Het gaat om geur, koeien selecteren op geur. Koeien hebben geen smaakpapillen zoals de mens deze heeft.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.