Home

Achtergrond 604 x bekeken 16 reacties

'Varkens afmaken moet pijnlozer'

Varkenshouders moeten de beschikking krijgen over diervriendelijke euthanasiemethoden om zwakke en wrakke dieren uit hun lijden te verlossen. Dat zegt directeur Hans Baaij van de stichting Varkens in Nood.

Volgens Baaij was het belangrijkste doel van de actie van Varkens in Nood deze week om aandacht te vragen voor de problematiek van de zwakke zieke dieren die soms zeer dieronvriendelijk uit hun lijden worden verlost. Pas in de tweede plaats wilde de organisatie aandacht vragen voor de grote aantallen biggen die vroegtijdig sterven, aldus Baaij.

Hij geeft toe dat het persbericht van de stichting op dat punt zorgvuldiger had kunnen zijn. Daarin wordt met geen woord gerept over betere euthanasiemethoden. "Aan de andere kant weet iedereen dat wij al veel vaker aandacht voor juist dat probleem hebben gevraagd", aldus Baaij. Hij zegt voorstander te zijn van een wettelijke regeling waardoor het boeren toegestaan is om onder voorwaarden zelf te euthanaseren. Verder vindt hij dat er cursussen gegeven moeten worden op dat terrein.

Annechien ten Have van LTO varkenshouderij is het op het punt van de euthanasiemethoden eens met Baaij. Zij is zeer verbolgen over de manier waarop Varkens in Nood deze week de aandacht heeft getrokken. "Wat hij de sector nu heeft geflikt is ronduit onbeschoft."
Een woordvoerder van de Maatschappij voor Diergeneeskunde bevestigt dat varkenshouders inderdaad niet bevoegd zijn om zelf dieren te euthanaseren. "We willen meedenken in de Raad voor Dieraangelegenheden voor een oplossing voor deze problemen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  centje

  100 kg voor 12 kg vlees ?? Ga je eerst eens verdiepen in de landbouw, joost en kom dan met een goed en doordacht plan waar iedereen mee opschiet. Dit plan dient praktisch en financieel goed onderbouwd te worden. Zolanf je niet met een plan komt, zitten wij gewoon op de goede weg. (ps zomaar even eerst een ander vraagje, hoe wil jij je peultjes zonder mest laten groeien ???)

 • no-profile-image

  vc

  Wie is die Hans Baaij eigenlijk.Waar komt ie vandaan.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Om te beginnen eet een varken op mijn bedrijf 3.15 kg aan spullen die jij niet wil eten voor iedere kilo vlees . Joost jij weet alles zo goed . Waarom neem jij geen contact op met boerderij . Dan kun je in een reportage aan iedereen laten zien hoe jij al dat voedsel verbouwd . Ook zijn wij geinteresseerd in hoe je de infrastructuur op de plek hebt gekregen om al die arme hongerige mensen te voeden en er zelfs een heel net inkomen mee haald. En als er dan ook gelijk bij Herman Schober op het bedrijf een reportage gemaakt kan worden kunnen jullie de hele landbouw gigantisch voor paal zetten . So put your money where your mouth is .

 • no-profile-image

  mark

  Als we dan toch oefenen op de medewerkers van varkens in nood, dan kunnen we voor het euthenaseren eerst nog oefenen op verdoofd castreren.

  En als er dan een keer iets fout gaat met euthenaseren dan sturen we eerst een compleet verkeerd bericht de wereld in en dan zeggen we daarna dat dat eigenlijk niet de bedoeling was. Daar trappen ze in Nederland wel in denk ik.

 • no-profile-image

  joost

  Ja, van engelen had de varkensboer maar meer fatsoen dan was dit zeker niet nodig geweest.

 • no-profile-image

  joost

  Over agressief gesproken.
  Ik wist dat je als varkensboer een beetje vreemd moet zijn, maar zoveel moordlust verwacht je toch niet, want zij hebben altijd het beste voor met hun varkens.
  En gekken uit Canada die lopen te zwaaien met wapens, dat komt echt vriendelijk over.
  En dan stichting varkens in NOOD onbeschoft noemen.
  Varkens worden onbeschoft behandeld.

 • no-profile-image

  joost

  Zonder de veehouderij zouden we veel meer voeding kunnen verbouwen, dan zouden we nu al teveel verbouwen, want je stopt eerst bv. 100 kilo voer in een dier en die maakt er dan 12 kilo vlees van, dat is dus niet heel rendabel en het kost ook nog eens veel meer water en energie en je hebt veel meer milieubelasting.
  Maar we moeten ook af van de grote monocultuur in de landbouw, gewoon veel meer soorten bij elkaar, dan kun je ook gevarieerder producten verkopen.
  De mens alleen te laten leven op groente, fruit, noten en peulvruchten is heel goed mogelijk en ook nog eens veel gezonder, maar vooral diervriendelijker.

 • no-profile-image

  de boer is de kerel die

  Hey joost, wie moet die gewassen dan gaan verbouwen ?? Jij doet het vast niet, luilak !!

 • no-profile-image

  down under

  En wie moet die cursus dan verzorgen? Medewerkers van varkens in nood zeker? Ik heb een voorstel: laat de leden zich dan maar beschikbaar stellen als oefen object.

 • no-profile-image

  meisje

  Ik denk dat wij als varkensboeren allemaal graag willen dat er betere en vooral legale euthanasiemethoden komen. Soms lijkt het alsof de media en Varkens in Nood burgers willen laten geloven dat varkensboeren er beter van worden als ze slechter zijn voor hun varkens. Niets is minder waar.

  En voor wat betreft de biggensterfte: Onze productie stijgt nog steeds, maar onze uitval was nog nooit zo laag. Meneer Baaij, met welke varkensboeren spreekt u eigenlijk? Ook wij geven om de dieren.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Als die club "Varkens in Nood" over maar een ietsje fatsoen zou beschikken, zouden zij hun - absoluut niet gemeende - excuses moeten aanbieden aan de varkenshouders. Grotere schande bestaat niet Hr. Baaij. wanneer je een apert onrechtmatige daad pleegt, terwijl je advocaat bent/was!

 • no-profile-image

  josien kapma

  Kunnen we gewoon inhoudelijk blijven discussieren? Over waar het over gaat, nl. of de varkenshouderij teveel op produktie en kostprijs gestuurd wordt, en wellicht minder op kwaliteit van eindprodukt of welzijn? Of over goede en goedkope euthanasie methodes voor zwakke biggen.
  Zoals hier de woordvoerder van Varkens in Nood van repliek dienen: http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/hoe_het_zit_of_wat_het_lijkt/

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Joost, Peize als je een doel wilt bereiken vraagt men een bussines-plan ( bv banken ). In jou geval zal ik wel eens willen zien hoe je de wereld gaat voeden zonder deze manier van veehouderij. Er zijn genoeg bronnen, hoeveel land er is, hoe snel de voorraad water afneemt, hoe snel de bevolking groeit en de productie per ha land. De verschillende klimaten over de wereld die wel en niet geschikt zijn voor bepaalde producten. Breng dat alles in beeld en vertel ons eens hoe we iedereen gaan voeden en waarmee. Uitgaande van de gedachte dat iedereen gezonde en goede voeding krijgt. Maak daarbij ook een berekening wat de voeding dan kost en hoe je banen creert voor de mensen die nu in en aanverwand in de veehouderij werken. Dit alles zet je netjes in een verslagje, met berekeningen en conclusie. Vervolgens laat je ons dat allemaal lezen ipv de hele tijd commentaar te leveren op deze site. Kom maar met de bewijzen. En dan mag je conclusie ook best zijn dat de mensheid gehalveerd moet worden om dit te realiseren. Maar dan ben je dat geweer uit Canada wel nodig.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Hey joost, heb jij wel eens het verschil gezien tussen kinderen die veganistisch worden opgevoed en kinderen die normaal te eten krijgen?? vast niet anders had je niet zo gereageerd..

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als de boer de beslissing maakt dat er voor een varken geen hoop is op herstel moet hij niet hoeven te wachten tot een dierenarts tijd heeft om het dier te euthanaseren . Als ik die beslissing maak voer ik het meteen uit en wordt lijden voorkomen . Het geweer is daarbij de meest diervriendelijke methode . Verder ben ik tegenstander van marktbederf en dat zal ik uitleggen . Varkensberen hebben hier geen waarde voor de slacht . Op dit moment is de prijs met veertien dollar per honderd pond hoger dan ik het ooit heb gezien . Toch brengt een zware beer nog steets maar honderd dollar op . De worstmaker maakt van een beer zo'n 1500 dollar aan worst . Mijn beren schoot ik daarom thuis en gaf ze dan op voor destructie . Zo hou ik het berevlees van de markt en daarbij is het ook nog eens een heel stuk diervriendelijker voor de beer . Het is belangrijk dat je het juiste kaliber gebruikt want een grote beer bijvoorbeeld zou je met een .22 cal alleen maar verschrikkelijk boos maken .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Down under , hier heeft ieder bedrijf een of meerdere geweren . Dat moet ook wel want hier willen we de dierenarts vanwege de hoge gezondheidsstatus zo min mogelijk op het bedrijf . En al zeker niet om een varken te euthanaseren . Voor varkens onder 130 kg is een kaliber 22 een prima keuze . Voor een zeug beer of koe wil je wat meer oempf en is het meer een 303 of een 30-06 wat je zoekt . Ook is het belangrijk dat je de juiste munite kiest voor de toepassing . De cursus zou verzorgd kunnen worden door de koninklijke landmacht . Mocht de overheid een probleem hebben met het wapenbezit van boeren is er altijd nog de captive bolt .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.