Home

Achtergrond 224 x bekeken

VS waarschuwt Rusland voor graankartel

De VS waarschuwt Rusland geen graankartel te vormen met Oekraine en Kazachstan.

Dat bemoeilijkt de toelating van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO, zegt bestuurder Michael Michner van het Amerikaanse ministerie van landbouw in een interview met persbureau Reuters. "We zeggen tegen Rusland om hier voorzichtig mee te zijn."

Rusland, Oekraine en Kazachstan willen samenwerken bij het vermarkten van graan. Op de tarwemarkt nemen zij samen de dominante positie van de VS over.

De drie landen spelen al een belangrijke rol op de graanmarkt, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Er gaat veel tarwe van Oekraine naar de EU. De tarweprijs in het Zwarte Zee gebied bepaalt in grote mate de prijs in de EU. Veel landen zijn voor hun graanimport echter afhankelijk van de VS."

Het is geen loos dreigement van de VS. Volgens de woordvoerder heeft de VS met succes de Australian Wheat Board en de Canadian Wheat Board aangepakt. "Hun rol op de tarwemarkt is veel kleiner geworden na protest van de VS."

Of registreer je om te kunnen reageren.