Home

Achtergrond 195 x bekeken 3 reacties

Uienverpakker ruimt het veld door slechte markt

WKM Uiencentrale is gesloten vanwege de lage rendementen op de uienmarkt.

Het aanbod is te groot en de marges te klein, legt voormalig bedrijfsleider Marnix Gijlers uit. Het aflopende uienseizoen is ronduit slecht, met prijzen die voor de teler niet kostendekkend zijn. De krimpende marges zijn voelbaar in de hele keten.

De keuze van MEO Holding, grootaandeelhouder in WKM, is echter niet alleen op het huidige seizoen gebaseerd. "We hebben de afgelopen tien jaar en de verwachting voor de komende jaren bekeken", vertelt Gijlers.

Vier jaar gelden staakte pakstation Jansen uit het Zeeuwse Kruiningen om dezelfde reden de uienactiviteiten. De markt was slecht en een Russische blokkade deed het bedrijf de das om.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het trieste is juist niet dat de landbouw hier zal verdwijnen. Het punt is juist dat ook in tijden van te lage prijzen de productie niet vermindert. Hierdoor kan een landbouwcrisis tientallen jaren duren. Ook als veel boeren failliet gaan verandert dat weinig: de grond gaat naar de buren. In de autoindustrie werkt het mechanisme duidelijk anders, als er geen afzet is wordt er gewoon niet geproduceerd.

 • no-profile-image

  bezorgde

  paul jansen, ja dat klopt, letterlijk en figuurlijk, ik vraag me af waar de hele landbouw heengaat, als het zo doorgaat dan blijft er niet veel over, alles komt dan waarschijnlijk uit het oostblok inclusief rusland of uit brazilie of zo, ik vind het diep triest zoals het europese beleid (of is het belijd met lange ij) de zaak stuurt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Inkoppertje: De tranen schieten me in de ogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.