Home

Achtergrond 160 x bekeken

Toetreden Rusland tot WTO in 2009 op losse schroeven

Het is onzeker dat de Russische Federatie dit jaar al toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Premier Wladimir Poetin wil namelijk alleen tegelijk met Wit-Rusland en Kazachstan toetreden. De 153 WTO-lidstaten beraden zich hier de komende maanden over.

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan vormen momenteel een douaneunie. Het is voor Rusland 16 jaar geleden dat het zichzelf voor het eerst kandidaat stelde voor de WTO. Het land telt 140 miljoen inwoners en heeft volgens kenners alle ingrediënten niet als vroeger een agro-grootmacht te worden.

Volgens Rusland heeft het Russisch-Kazachstaanse-Wit-Russische samenwerkingsproces eenvoudigweg het trage, logge WTO-toelatingsproces ingehaald. Rusland heeft bindende, bilaterale handelsverdragen getekend met 60 landen, maar beschermt nog altijd de eigen landbouw tegen importen.

De reden hiervoor is dat Rusland sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie een leidende positie is kwijtgeraakt. productie decimeerde onder president Boris Jeltsin. De nationalistische regering van eerst Wladimir Poetin en Dimitri Medvedev zelf-voorzienendheid nastreeft.

De Russische regering stelt dat het nieuwe kandidaatbloc 170 miljoen consumenten telt, en bovendien de enige grote economie is die nu niet aan WTO-regels gebonden is. Waar de zogeheten Doha-ontwikkelingsronde, een nieuw vrijhandelsverdrag, faalt, zou het toetreden van een machtig bloc grote winst betekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.