Home

Achtergrond 1268 x bekeken 14 reacties

Tien nog levende dieren in ton per jaar

Destructiebedrijf Rendac krijgt ongeveer tien keer per jaar meldingen van nog levende dieren tussen de kadavers die het bedrijf ophaalt.

Dat zegt een bron binnen het bedrijf. Volgens de bron die zich Peter laat noemen rijdt Rendac veertig routes per dag gedurende vijf dagen per week. Peter, die zijn verhaal in eerste instantie via Varkens in Nood naar buiten bracht, zegt echter het sterke vermoeden te hebben dat lang niet alle gevallen worden gemeld. Hij durft dan ook geen andere concrete aantallen te noemen.

Volgens de bron laten de chauffeurs kadavertonnen waar nog leven in zit staan. Ook nog levende dieren die worden aangetroffen onder kadaverkoepels worden niet meegenomen. Vaak gaat het om gevallen waarbij de euthanasie niet is gelukt. Het komt echter ook voor dat chauffeurs pas na het laden merken dat er nog levende dieren in de vrachtwagen zitten. Is dat het geval, dan rijden ze door. Volgens Peter meldt Rendac dit soort incidenten aan de AID.

Een woordvoerder van deze dienst meldt dat zijn organisatie in twee jaar tijd twee meldingen kreeg van Rendac van nog levende dieren die voor destructie werden aangeboden. In beide gevallen leidde dat tot een proces verbaal in verband met overtreding van de destructiewetgeving.

Vorige week ontstond beroering over een filmpje dat een voorbijganger had gemaakt van een nog levende big in een kadaverton, die Varkens in nood naar buiten bracht. De actiegroep meldde dat ze op deze manier aandacht wil vragen voor de manier waarop zieke en andere wrakke dieren tegenwoordig aan hun einde komen op de bedrijven.

Wrakke dieren mogen niet meer worden vervoerd naar het slachthuis. Doordat varkenshouders onvoldoende beschikking hebben over goede euthanasiemethoden en het vaak economisch niet lonend is om de dierenarts de euthanasie toe te laten passen, ontstaan er wantoestanden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Wie werkt maakt fouten. Hoe langer de werkdagen ,hoe vermoeider, des te meer fouten.
  10 fouten op 5000000 ? Dan zou dus 99,9998 % wel goed gedaan worden !! Hoeveel ambtenaren maken zo weinig fouten ??

 • no-profile-image

  Jeroen

  Als die zogenaamde Peter echt wroeging heeft komt ie gewoon naar buiten, dus in hoeverre is dit waar?

 • no-profile-image

  jan

  Vandaag was op het nieuws dat , ik meen in Polen, een man in een lijkzak in het mortuarium ineens levend bleek te zijn......dus waar gaat dit over????????? Ik neem aan dat het net als bij deze man of vrouw bij de betreffende dieren ook een vervelende blunder is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ieder levend wezen in een kadaverton is er een teveel. Hier kan en mag geen discussie over zijn. Ik vind het prima en terecht dat een medewerker melding maakt. Ook niks mis mee dat Rendac de AID inschakeld bij misstanden.
  Ik vraag me alleen af wat de reden van de bron is zo'n bericht via varkens in nood naar buiten te brengen als Rendac zo adequaat op misstanden reageert.

 • no-profile-image

  down under

  "Ieder levend wezen in een kadaverton is er een teveel. Hier kan en mag geen discussie over zijn." Vind ik ook, daarom doe ik als laatste altijd nog een schepje madendood over de kadavers.

 • no-profile-image

  frank

  @ willem
  wil jij 50 euro betalen voor de veearts om ff een spuitje te geven?
  dan mag je die nu meteen op mijn bankrekenign storten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Frank,

  Je kan ook gewoon een boltpistool kopen met bijbehorend mes.
  Als dat er niet af kan, kan je beter even met een makelaar bellen.
  Dit zijn gewoon kosten, die bij een bedrijfsvoering horen.
  Door dit te melden, haal je het aanzien van de landbouw aardig neer.

 • no-profile-image

  centje

  Willem heeft helemaal gelijk. Types zoals frank hebben we niet nodig in de sector. Wel dient er meer onderzoek te komen naar hoe een boer beter en makkelijker (en misschien ook goedkoper) dieren te euthaniseren. Dit dient de sector zelf op te pakken.

 • no-profile-image

  martin

  als je het allemaal goed leest is het dus uiteindelijk de fout van de overheid omdat die de veehouder te weinig middelen geeft om goed euthenasie te plegen bij dieren. Dus laat varkens in nood daar maar gaan staan zeuren om de veehouder betere middelen te geven om euthenasie te laten plegen bij dieren.

 • no-profile-image

  boerrinnetje

  Wij thuis al een paar jaar een boltpistool( met vergunning) Dus als een dier na alle verzorging niet beter wordt wordt hij gewoon bij ons thuis afgemaakt Als je het zelf doet hoef je ook niet op de dierenarts te wachten (want die hebben ook niet alle minuut tijd als je belt)Het went nooit maar je hebt gewoon geen keus.Vroeger had je de noodslachting nog,maar door alle regels van de wet mag de boer het gewoon zelf oplossen.

 • no-profile-image

  Student

  Zijn er gevallen dat het wel economisch uit kan om de veearts euthenasie te laten plegen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik weet niet welke middelen er in Nederland zijn.
  Ik gebruik zelf een boltpistool en daarnaast snij ik in de hals(verplicht).
  Martin de overheid of de consument is nooit fout, want die hebben ze beiden nodig:contributie en subsidie.

 • no-profile-image

  Willem

  Als boer heb je verantwoording voor je dieren. Als euthanasie moet mag het geld geen probleem zijn. Verantwoording afschuiven in deze is typisch van deze tijd.

 • no-profile-image

  koetje boeh

  Als ik Rendac chauffeur was, en ik kreeg nog levend vee mee ,zou ik t,hele vrachtje bij de boer zo dicht mogelijk tegen t,woonhuis kieperen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.