Home

Achtergrond 216 x bekeken 2 reacties

'Te lage straffen voor hennepcriminelen'

Criminelen die zich bezighouden met de teelt en export van hennep worden niet streng genoeg gestraft. Politiecommissaris Max Daniel zegt dat in een interview dat vandaag in het Nederlands Dagblad is gepubliceerd.

Hij vindt het onterecht dat bepalend voor de straf is dat hennep een softdrug is: ,,Daarmee ga je voorbij aan de zware criminaliteit, de uitbuiting en de ripdeals die je in deze wereld aantreft.''


Daniel is voorzitter van het Programma aanpak georganiseerde hennepteelt, dat het kabinet heeft ingesteld. Als rechters taakstraffen blijven opleggen aan mensen die verscheidene keren zijn gepakt wegens hennepteelt, geven ze het verkeerde signaal af, vindt Daniel. ,,Het ontmoedigt criminelen allerminst.''


Volgens de commissaris is hennepkweek een lucratieve bezigheid voor veel criminelen. ,,Het risico gepakt te worden is klein, de winsten zijn hoog en de straffen laag.''


Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) begrijpt de redenatie van Daniel wel, zo reageerde ze vandaag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. ,,Ik begrijp dat de toekenning van lage straffen van invloed is op de motivatie van agenten. Maar of de straffen dan aangepast moeten worden, is een tweede.''


Ze wees erop dat de rechters in Nederland onafhankelijk zijn. ,,Dat is een groot goed in onze samenleving en moeten we zo houden.'' Ter Horst vindt dat Daniel ondanks de scheiding der machten wel dergelijke uitspraken mag doen of vragen mag stellen. In haar ogen is dat niet toegestaan als het om een individuele zaak gaat.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    misdaad loont,er was de laatste weken al meer kritiek op rechters,veel gevangenissen staan al leeg

  • no-profile-image

    Leen

    Heb je eindelijk een teelt die loont, willen ze je zwaar straffen. In Afganistan idem: Papavervelden worden vernietigd, boer moet maar piepers gaan verbouwen. De moderne mens heeft kennelijk een verzetje nodig, daar moet je niet zo'n heibel over maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.