Home

Achtergrond 456 x bekeken

Stakingsdreiging pluimveeslachterijen

Ook in de pluimveevleesverwerkende industrie dreigen stakingen uit te breken omdat er geen akkoord bereikt is over een nieuwe CAO.

FNV bondgenoten heeft stakingen aangekondigd voor aanstaande donderdag bij een aantal grote slachterijen. De bedrijven waar het om gaat zijn de Flandrex slachterij in Asten, Pingo in Mierlo, Pingo in Goor, Vlees du Bois in Veldhoven en Cargill in Denekamp.

De werkgeversorganisatie Nepluvi heeft wel een CAO overeenkomst bereikt met het CNV. Volgens Nepluvi voorzitter Jan Odink behelst het akkoord een loonsverhoging van 1 procent per 1 juli, en een half procent per 1 januari. Verder zit er een eindejaarsuitkering van een half procent in het akkoord. De CAO loopt van 1 mei tot 30 april volgend jaar. Hoewel de CAO nog niet sectorbreed is aanvaard wordt de loonsverhoging per 1 juli al wel uitbetaald. "Dat doen we uit respect voor het CNV en om onze goede wil te tonen", aldus Odink.

Structurele looneis

De FNV blijft vasthouden aan een structurele looneis van 3,5 procent per 1 mei 2009. "We zijn wel bereid die eis te matigen als we goede afspraken kunnen maken over de werkgelegenheid", aldus onderhandelaar Jos Hendriks. Hendriks: "Ondanks de crisis gaat het gewoon heel goed met de pluimveeslachterijen. Er worden goede prijzen gemaakt en de afzet is nog nooit zo hoog geweest als nu", aldus Hendriks.

Een andere eis van de FNV is dat het karakter van de CAO verandert. Het is nu een standaard CAO en dat zou volgens Hendriks een minimum CAO moeten worden. bij de een standaard CAO zijn afwijkingen door bedrijven naar boven of naar beneden in principe niet toegestaan. Bij een minumu CAO zijn bedrijven vrij om zelf meer te doen. Odink meldt dat de Nepluvi wil vasthouden aan een standaard CAO. We willen dat de werknemers zo uniform mogelijk worden behandeld. Wel worden in het voorliggende CAO voorstel bestaande rechten gegarandeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.