Home

Achtergrond 185 x bekeken

Spanning stijgt weer in Iran

De situatie in Iran verhardt in rap tempo.

Maandagavond werden zeven mensen doodgeschoten aan het eind van een betoging tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Honderdduizenden mensen gingen de straat op en trotseerden daarmee een demonstratieverbod.

Aanhangers van Ahmadinejad kondigden dinsdag aan dat ze later op de dag een betoging gaan houden op hetzelfde plein als waar tegenstanders van de president een massabijeenkomst hebben gepland.

Iraanse staatsmedia meldden dat maandag zeker zeven betogers werden doodgeschoten en dat een aantal andere mensen gewond is geraakt. De staatsradio beweert dat de medestanders van Mir Hossein Mousavi, de belangrijkste oppositieleider en verliezer tijdens de presidentsverkiezingen, een post van de radicaal islamitische Basij-militie hadden aangevallen bij het Azadi-plein (Vrijheidsplein). De betogers zouden wapens hebben willen bemachtigen. Volgens een Iraanse fotograaf, die ooggetuige was van het incident, openden militieleden het vuur op de demonstranten.

Het is al dagen onrustig in Teheran, dat circa twaalf miljoen inwoners telt. Veel inwoners van de stad zijn woedend over de zege van Ahmadinejad. Die zou de overwinning te danken hebben aan grootschalige stembusfraude.

Ahmadinejad vloog dinsdag, een dag later dan oorspronkelijk gepland, naar Rusland voor een internationale conferentie over veiligheid. Het is de eerste buitenlandse trip van de president sinds zijn omstreden verkiezingsoverwinning.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich maandagavond ernstig verontrust getoond over het geweld na de presidentsverkiezingen in Iran.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.