Home

Achtergrond 141 x bekeken

Smithfield Foods wint door beter dan verwacht kwartaal

Het aandeel van vleesconcern Smithfield steeg de afgelopen week met bijna 21 procent. Zijn kwartaalverlies was veel kleiner dan analisten hadden verwacht.

Het koersdoel voor het bedrijf werd door financieel dienstverlener Davenport evenwel verlaagd en het Amerikaanse ministerie van landbouw maakte bekend dat de varkensstapel fors is ingekrompen. Het eveneens Amerikaanse Tyson Foods verloor juist beurswaarde, omdat de rundvleesverkoop in de VS sterk is gedaald. Rundvlees neemt bij Tyson Foods een groter percentage van de productie en omzet in dan bij Smithfield Foods.

Na Jefferies & Co heeft ook financieel dienstverlener Sterne Agee haar advies voor trekkerfabrikant Agco verhoogd van neutraal naar kopen. Sterne Agee denkt dat Agco kan profiteren van zijn positie in Rusland en Brazilië. Bestuursvoorzitter Martin Richenhagen verklaarde een sterk jaar te verwachten en op zoek te zijn naar acquisities of fusiepartners. Het aandeel won op weekbasis 3,7 procent.

Het aandeel van concurrent Case New Holland (CNH) verloor 9,7 procent. Ten opzichte van begin dit jaar verloor CNH 11,5 procent aan beurswaarde. Moederbedrijf Fiat dwingt CNH een fabriek met 500 arbeiders te sluiten. Volgens het Italiaanse concern krimpt de markt voor landbouwgereedschap in delen van Europa met 50 procent.

De winst van Monsanto bleek het laatste kwartaal te zijn gedaald met 14 procent. Bovendien schrapt de producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad 4 procent van de banen. Dit leidde direct tot een koersval. Een verdere val is goed mogelijk, aangezien analisten vrezen dat de lucratieve verkoop van zaaizaad een dramatische afname van de verkoop van herbiciden niet langer kan compenseren.

Voedingsmiddelenconcerns profiteerden op de beurs van licht toegenomen consumentenvertrouwen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.