Home

Achtergrond 212 x bekeken

Servië wijst voorstel Verhagen af

Servië wijst een voorstel van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen af om een vorig jaar gesloten handelsakkoord tussen de Europese Unie en Servië gedeeltelijk uit te voeren.

"Voor Servië is een gedeeltelijke uitvoering van het akkoord niet aanvaardbaar'', zei de Servische vicepremier Bozidar Djelic zondag tegen omroep B92 in Belgrado.

Nederland heeft het akkoord nog niet getekend. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen had zaterdag in een interview met de Servische krant Politika gezegd dat Nederland tegen de volledige uitvoering van het handelsakkoord is. Servië moet eerst volledig meewerken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, aldus Verhagen. Als gebaar van goede wil zou volgens de Nederlandse minister het handelsakkoord wel voor een aantal producten uit Servië in werking kunnen treden.

Vicepremier Djelic zegt het echter een slechte zaak te vinden als de onderhandelingen met de EU op deze manier op een zijspoor worden gezet. ,,Servië werkt volledig samen met het tribunaal en het is nu het moment om de blokkade van het akkoord helemaal op te heffen'', aldus Djelic. ,,En anders moet er een formule worden gevonden die voor ons wel aanvaardbaar is.''


De Nederlandse regering houdt samen met België verdere toenadering tussen de EU en Servië tegen zolang de van oorlogsmisdaden beschuldigde Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic niet is gearresteerd en uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.