Home

Achtergrond 286 x bekeken

Risico's op besmettelijke veeziekten lager ingeschat

De bestrijdingskosten van MKZ, KVP en AI zullen in de periode 2010-2014 aanzienlijk lager zijn dan berekend voor de periode 2005-2009.

Dat zijn de conclusies van een studie door het Institute for Risk Management in Agriculture (IRMA) dat is verbonden aan Wageningen UR. De studie is bedoeld als basis voor de lopende onderhandelingen tussen bedrijfsleven en ministerie van LNV over verlenging van het Diergezondheidsfonds. Dat fonds wordt door boeren gefinancierd en is vooral bedoeld voor bestrijding van de besmettelijke veeziekten mond- en klauwzeer, varkenspest en vogelgriep. Het Productschap Zuivel maakte de conclusies van het rapport vandaag openbaar.

IRMA schat de vermindering van de kosten voor de varkenssector van 75 miljoen euro per vijf jaar naar 15 miljoen euro. Voor de rundersector is de verlaging van 10 naar 6 miljoen euro in vijf jaar en voor de pluimveehouderij van 52 naar 32 miljoen euro.

De verklaring voor de lagere kostenberekening is dat de ingeschatte insleep van MKZ en KVP volgens IRMA kan worden gehalveerd. Bij AI blijft dat risico het zelfde, maar IRMA neemt aan dat de kans kleiner is dat het in een pluimveedicht gebied gebeurt. Andere kostenverlagende factoren zijn vermindering van de aantallen bedrijven en contacten en het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in verspreiding van de virussen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.