Home

Achtergrond 220 x bekeken 5 reacties

'Regels stort bagger voldoen'

De regels voor het zogenoemde verondiepen van zandwinplassen blijven waarschijnlijk grotendeels bij het oude. Volgens een adviescommissie van milieuminister Jacqueline Cramer bieden de regels een goede basis voor de stort van bagger in de plassen.

Lokale omstandigheden zijn echter beslissend voor de wijze waarop de stort van bagger en dergelijke kan gebeuren. Omwonenden moeten zorgvuldig worden geraadpleegd, staat in een vrijdag uitgebracht advies van de commissie.


Cramer schortte half maart de stort van bagger in waterplassen op in afwachting van onderzoek door de commissie, geleid door dijkgraaf Lambert Verheijen van het waterschap Aa en Maas. Centraal daarbij stond de vraag of baggerspecie en ook grond veilig en verantwoord kunnen worden gebruikt in zandwinputten.


Aanleiding was maatschappelijke onrust over mogelijke verontreiniging bij enkele putten. Onderzoeksinstituut TNO heeft onderzoek gedaan waarin staat dat het vervuilde slib slecht is voor het grondwater Minister Cramer toonde zich vrijdag verheugd over het advies van de commissie.


Nederland telt enkele honderden zandwinputten. Licht verontreinigde grond en baggerspecie worden gebruikt om zeer diepe en koude putten geschikt te maken voor recreatie.


De commissie onderscheidt buitendijkse putten, in het rivierengebied gelegen, en binnendijkse putten. Bij de tweede categorie ,,moet per put worden bekeken of aanvullende maatregelen nodig zijn.''


Cramer bespreekt het advies volgende week met de Tweede Kamer. Daarna volgt overleg met provincies, gemeenten en waterschappen over de verdere aanpak. Het bedrijfsleven komt vanwege de bedrijfsmatige effecten ervan ook aan de beurt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vos

  Jacqueline wanneer neem jij een slokje water? Dan zal ik je niet opeten.

 • no-profile-image

  gert

  De riooloverstorten lozen tijdens hoosbuien ook op het oppervlaktewater,als er dan een te hoog fosfaatgehalte wordt geconstateerd ,krijgen de boeren weer de schuld

 • no-profile-image

  landbouwer

  Tja ze moeten met die troep ergens naartoe, dus dan kan in één keer wel van alles . Vind je het gek dat Wilders zo veel stemmen krijgt bij de laatste verkiezingen

 • no-profile-image

  koen

  geldt dit ook vervuilde bagger ???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is niet te geloven hoe de overheid omspringt met de milieuregels als het hen zelf geld kost. Je kunt de landbouw niet meer verkopen dat de bemesting aangepast moet worden ter bescherming van het grondwater en zelf de troep nota bene in het water kieperen. Vervolgens hard roepen dat de waterschapslasten omhoog moeten om de grondwaterkwaliteit te verbeteren.
  En dan het argument; geschikt maken voor recreatie. Hoe verzin je de onzin.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.