Home

Achtergrond 155 x bekeken

Q-koorts vergt onderzoek

Q-koorts was tot twee jaar geleden nog een exotische ziekte, waarvan we alleen wisten dat veehouders in andere landen er wel eens last van hadden.

Nu heeft de bacterieziekte zo hard in Nederland toegeslagen dat feitelijk is vastgesteld dat patiënten zijn overleden. De vier overleden patiënten onderstrepen de ernst en omvang van het probleem. De ziekte was al lang niet meer een kwestie van een sector. We hebben het nu echter over een epidemie, die echt een bedreiging is voor de volksgezondheid.

De dreiging van de Q-koorts is op dit moment in Nederland groter dan die van de Mexicaanse griep, al blijkt dat niet uit de aandacht die eraan wordt besteed. Nu duidelijk is dat mensen met Q-koorts zijn overleden, wordt iedereen met de neus op de feiten gedrukt. De ziekte heeft een relatie met de geitenhouderij, ook al is nog steeds niet duidelijk hoe de lijn van de geit naar de mens precies loopt.

En nog steeds weten we ook niet precies hoe de bacterie zich gedraagt in het milieu en waarom ze in Nederland zo hard toeslaat. Intensivering van het onderzoek naar de infectiewegen en de mogelijkheden om de bacterie in te dammen is van groot belang. Dat mag ook wat kosten – in euro's, niet in mensenlevens.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.