Home

Achtergrond 196 x bekeken

Productschap trekt financiering beurscommissies in

Het Productschap Akkerbouw (PA) trekt de financiering in van de landbouwbeurzen.

De reden is dat de fusie tussen de beurzen in Dronten, Emmeloord en Middenmeer niet door gaat.

Begin mei besloten de besturen van de drie landbouwbeurzen te fuseren tot Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland. De LNCN en de beursorganisatie Goes vroegen het PA een bijdrage voor een vergoeding voor de telers in de noteringscommissies.

De Commissie Teeltaangelegenheden van het PA ging akkoord met een bijdrage van 75.000 euro. Omdat de leden van Middenmeer de fusie afwijzen trekt het productschap de bijdrage in.

De beurzen Dronten en Emmeloord willen met zijn tweeën verder. Woordvoerder Jan Douma kan nog niet zeggen welke gevolgen het intrekken van de bijdrage heeft. "Ik kan me de positie van het productschap indenken, want het oorspronkelijke fusieplan ging uit van een breed opgezette beursvereniging. Maar een bijdrage van het PA is wel op zijn plaats, want de leden betalen het systeem van beursnoteringen. Terwijl de hele sector er van profiteert."

De drie beurzen hebben samen ongeveer 900 leden. Dronten en Emmeloord tellen samen bijna 700 leden. Dronten en Emmeloord behouden de naam LNCN. Douma: "Middenmeer wil een regionale beurs blijven. De LNCN streeft naar een open en brede landbouwbeurs. We hebben al leden buiten Flevoland. Daar gaan we actiever op werven."

Of registreer je om te kunnen reageren.