Home

Achtergrond 156 x bekeken 1 reactie

Politieke prikkel

Albert Jan Maat heeft een brandbrief aan Jan-Peter Balkenende geschreven. De LTO-voorzitter wijst de premier en partijgenoot erop dat in Europa een ongelijk speelveld ontstaat voor boeren en tuinders.

Balkenende moet daar op de top eind deze week iets aan doen en zich hard maken voor de Nederlandse landbouw, aldus Maat. Op zich heeft de LTO-voorzitter een punt dat ook in het 'oude' gedeelte van de EU de koers uiteen gaat lopen.

Duitsland wil boeren in problemen tegemoet komen en de bedrijfstoeslagen al in juli uitbetalen, Frankrijk garandeert een melkprijs van 28 cent en biedt volegrondsgroentetelers een premie per hectare. Maat wijst op het exportbelang van de Nederlandse sector, die volgens hem extra geraakt wordt door de sterk gedaalde wisselkoersen in EU-landen die nog niet de euro voeren.

De reflex is landen als Frankrijk en Duitsland bepaald niet nieuw. Zeker een land als Frankrijk is (onder druk van harde acties) vaak genegen de EU-regels wat op te rekken als boeren in nood zijn. Alleen naar anderen wijzen geeft echter geen pas: Maat zou net zo goed, zo niet beter Den Haag op de korrel kunnen nemen. Waarom kan en wil het ene (grote) land wel in juli de toeslagen vervroegd uitbetalen, en het andere (kleine) niet? Die politieke wil moet ook worden geprikkeld.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    klaas

    albert jan maat heeft zelf nog niks bereikt met zijn lto en dan klagen is beneden peil.
    onderneem zelf ook eens aktie

Of registreer je om te kunnen reageren.