Home

Achtergrond 272 x bekeken

Pleidooi voor 'ov-dag'

Om het slechte imago van het openbaar vervoer op te krikken, zou er naar Belgisch voorbeeld een 'ov-dag' moeten komen.

Dit bepleit het KiM, het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, in een woensdag verschenen studie.

Vervoerders realiseren zich volgens de onderzoekers te weinig dat ze elkaar nodig hebben om de ov-markt verder te ontwikkelen. Een gezamenlijke aanpak, bijvoorbeeld met een ov-dag, kan het openbaar vervoer positief in het nieuws brengen. Het KiM waarschuwt wel dat zulke acties geen wondermiddel zijn. Voorwaarde is bijvorbeeld dat de partijen één lijn trekken en kiezen voor een duidelijk centraal thema, zoals de milieuvriendelijke kant. Het ov moet zich niet afzetten tegen de auto.

België heeft al ruim twintig jaar een ov-dag, de Trein-Tram-Busdag (TTB), om het openbaar vervoer te promoten. Reizigers kunnen dan tegen sterk gereduceerd tarief reizen, er rijden dan ook meer bussen en treinen. Er zijn ook reducties op attracties zoals pretparken, gratis evenementen naast rondleidingen en speurtochten.

Op enkele stations zijn popconcerten geweest. In 2006 werd de TTB gecombineerd met 'de nacht van openbaar vervoer' met concerten en het inzetten van van nachtbussen. De activiteiten moeten aantonen dat ov jong en dynamisch is, aldus het KiM-rapport "Het jonge imago moet jongeren ook enthousiast maken voor werken in het ov.'' Het KiM is een onafhankelijk instituut binnen het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.